УКРАЇНСЬКА КОМПАНІЯ ЗБУДУЄ В ЛИТВІ ЗАВОД З ВИРОБНИЦТВА ВИБУХІВКИ

Українська компанія у 2025 році розпочне у Литві будівництво заводу з виробництва вибухових речовин нового покоління. Про це оголосило міністерство економіки Литви.

Сторони вже підписали меморандум про співпрацю. «Новий завод з виробництва вибухових речовин у Литві – чіткий сигнал агресору, що ми не відступимо. Оборонний потенціал України та Європи зростає і продовжуватиме зростати, як з погляду озброєння та боєприпасів, так і з погляду передових технологій оборони та безпеки», – заявила міністр економіки Литви Аушріні Армонайте.

Назву української фірми та потужність майбутнього заводу відомство не розкриває.

Гексоген (RDX) має швидкий час детонації та високу вибухову потужність. Він може використовуватися як окремо, так і в поєднанні з іншими вибуховими матеріалами, його застосовують у чистому вигляді у підривниках та суміші з тротилом – в авіабомбах, ракетах та інших видах боєприпасів. Вибух на основі RDX широко використовується арміями країн НАТО.

У Мінекономіки Литви зазначили, що минулого року ринок гексогену оцінювався приблизно у $10 млрд, а до 2028 року має сягнути $13 млрд.

Поделиться публикацией