УКРАЇНА І ВЕЛИКОБРИТАНІЯ ЗАВЕРШУЮТЬ ПЕРЕГОВОРИ ПРО ПОСТАЧАННЯ РАКЕТНИХ КАТЕРІВ

Україна і Великобританія знаходяться на завершальному етапі переговорів з виробництва ракетних катерів для українських Військово-морських сил.

Про це повідомила «Європейська правда» 12 вересня з посиланням на посольство Великобританії в Україні.

Великобританія, яка до цих пір не надавала Україні можливості здійснення закупівлі озброєнь, буде готова отримати всі необхідні узгодження у власних регуляторних органів та забезпечити українські ВМС необхідною кількістю ракетних катерів.

У посольстві Великобританії в Україні підтвердили, що мова йде про програми оновлення флоту, яка передбачає участь українських виробників.

«Україна буде мати можливість спостерігати і вчитися при будівництві перших кораблів в Британії, паралельно з модернізацією власного суднобудування», — йдеться в коментарі прес-відділу дипмісії.

Йдеться про локалізацію виробництва кораблів в Україні за технологією, яку передаватиме Україні британський виробник. Два перших корпусу будуть виготовлені на британській верфі за участю фахівців українського підприємства-виробника. Надалі все виробництво — від збору корпусів до оснащення кораблів озброєнням — буде відбуватися в Україні, на верфі, яку уряд вибере і погодить з британською стороною.

На фінансування проекту уряд Сполученого Королівства надасть позику на 10 років на суму до 1,25 млрд британських фунтів ($ 1,6 млрд за поточним курсом).

Очікується, що відповідну домовленість можуть підписати під час візиту президента України Володимира Зеленського в Лондон в жовтні.

Поделиться публикацией