УКРАЇНА СТРІМКО ГОТУЄТЬСЯ ДО ПЕРЕХОДУ НА ДРУГИЙ РІВЕНЬ КОДИФІКАЦІЇ НАТО – МІНОБОРОНИ УКРАЇНИ

Україна поки що на першому рівні кодифікації, але стрімко готується до переходу на другий рівень кодифікації НАТО.

Таке переконання висловив начальник Управління стандартизації, кодифікації та катологізації Міністерства оборони України  Олександр Кумеда.

«Система кодифікації НАТО використовується 63 країнами. Відповідно до спонсорської угоди між Міністерством оборони України та комітетом НАТО з кодифікації в ЗСУ застосовується система кодифікації НАТО. У нас існують угоди між оборонними відомствами України, США, Німеччини, Франції, Данії, Польщі, Сербії з питань кодифікації. Є наказ Міністра оборони, який встановлює порядок кодифікації.» — поінформував фахівець військового відомства.

Також О.Кумеда виокремив основні принципи кодифікації НАТО, зокрема:

  • кожна країна відповідає за дотримання правил кодифікації;
  • предмети виробництва країн, що не є членами НАТО та 2-го рівня кодифікуються тією країною, що їх першою купила;
  • кожна країна-член НАТО та 2-го рівня кодифікує свої вироби для усіх користувачів не залежно від того використовує вона їх сама чи ні;
  • один предмет постачання – один NSN.

 

Представник Міноборони України також повідомив, що нині Україна використовує програмне забезпечення, яке сертифіковане в НАТО. Зокрема, його розробила болгарська компанія, власником ліцензії на це продукт є Міністерство оборони Болгарії, але є угода між Міноборони України і Міноборони Болгарії про надання необмеженої кількості ліцензій для оборонного відомства України. Він додав, що періодично відповідна інформація вноситься до бази даних і доступна для усіх учасниць системи кодифікації НАТО. Цю базу даних бачать 63 країни, проте доступ до бази даних платний, – пояснив експерт .

О.Кумеда також зазначив, що до розпаду СРСР кожен виріб і деталь мала код ОКП і включалася у відповідні каталоги, але з розпадом Радянського Союзу утворився вакуум, а ця система кодифікації заповнює наявний пробіл.

О.Кумеда підкреслив, що на даний час йде переопрацювання наказу керівника військового відомства щодо положень про кодифікацію, предметів постачання. «Ми завершили внутрішні погодження у Міністерстві оборони, що було оприлюднено на сайті Міноборони та визначено місяць для надання зауважень та пропозицій», — повідомив начальник Управління МОУ.

Поделиться публикацией
-->