УКРАЇНА ПРОВЕЛА РЕМОНТ ТА МОДЕРНІЗУВАЛА «КОЛЬЧУГИ» АЗЕРБАЙДЖАНУ

Україна провела ремонт та модернізувала «Кольчуги» – автоматизовані станції радіотехнічної розвідки для міністерства оборони Азербайджану.

Про це 27 серпня ц.р. повідомив Український мілітарний портал.

Згідно з відкритими даними експортно-імпортних операцій, від нашої держави відповідальним була державне підприємство «Укрспецекспорт».

Як відомо, Азербайджан отримав автоматизовані станції радіотехнічної розвідки відповідно до угоди підписаної у 2012 році.

Скільки саме комплексів отримав Азербайджан наразі не відомо, адже у 2014-у році, коли контракт ще не був завершений, бойовики російсько-терористичних військ захопили підприємство «Топаз», виробник станцій «Кольчуга» та комплексів РЕБ типу «Мандат».

Також їм вдалось захопити певну кількість спецтехніки та в подальшому її було перевезено до Росії, про що у свій час писав Дмитро Тимчук.

Згодом вже у 2015-у році у інтерв’ю для Главком директор заводу «Топаз» розказав, що всі системи типу «Кольчуга» вдалось вивезти з захопленого міста спочатку в аеропорт, а згодом літаком у Бориспіль. Проте новий комплекс радіоелектронної боротьби «Мандат», що складався з семи машин, окупантам вдалось захопити.

Як неодноразово заявляли в Укроборонпромі, після початку військової агресії Росії на Сході України спеціалістів підприємства було евакуйовано до Запоріжжя на завод «Іскра» де вони розпочали відновлення діяльності по розробці та виробництву продукції донецького підприємства вже на новій території.

У травні 2020-го року Державне підприємство «Укроборонсервіс», що входить до складу «Укроборонпрому», презентувало комплекс радіотехнічної розвідки «Кольчуга-КЕ», відновлений після тривалого простою чим засвідчило, що оборонно-промисловий комплекс на підконтрольній території здатен обслуговувати та модернізовувати комплекси, що виготовлялись донецьким підприємством «Топаз».

В ДК «Укроборонпром» заявляють, що наразі готові відновити виробництво сучасних РТР типу «Кольчуга» на потужностях своїх підприємств.

«Кольчуга» — українська автоматизована станція радіотехнічної розвідки, яка працю за принципом пасивного радару. Через відсутність активних випромінювань, «Кольчуга» не може бути виявлена засобами радіоелектронної розвідки противника.

Вперше широкому загалу «Кольчуга-М» була представлена в 2000 році на виставці «Sofex-2000» в Йорданії.

 

 

 

Поделиться публикацией