УКРАЇНА ОТРИМАЄ ВІД США ЧЕРГОВУ ПАРТІЮ ПРОТИТАНКОВИХ РАКЕТНИХ КОМПЛЕКСІВ JAVELIN НЕ ЯК ВІЙСЬКОВУ ДОПОМОГУ

Україна отримає від США чергову партію протитанкових ракетних комплексів Javelin не як військову допомогу — це вперше буде іноземна військова закупівля.

Про це 15 жовтня ц.р. повідомив Censor.net, посилаючись на заяву колишнього посла України в США Валерія Чалого в інтерв’ю LB.ua.

«Ви пам’ятаєте, що перша партія ПТРК Javelin надійшла нам як допомогу. Вона оформлялася через фінансові механізми, проте це все ж була пряма допомога. Вона не вимагала повернення коштів. Нинішня партія — це закупівля. Це іноземні військові продажі. Чому це важливо? Тому що вперше ми вийшли на рівень продажу між урядами. ми зараз вийшли на той рівень довіри, коли для нас знімаються бар’єри для закупівлі озброєння в США. Я вважаю це нашим величезним досягненням. для цього треба було встановити довіру, реформувати систем, довести, що нові системи не повинні бути корумпованими, відданими росіянам або захоплені ними «, — зазначив він.

«Я погоджуюся з заявами американської сторони в тому, що це не змінить військовий баланс, однак збереже життя наших воїнів», — зазначив він.

 

«Зараз Україна отримує велику допомогу з боку сполучених Штатів. Це, звичайно, не такий обсяги, як Ізраїль або інші союзники США, Єгипет зокрема. Проте, ми займаючи одне з перших місць на цьому напрямку. І це оборонне обладнання, тренінгові програми. Ми доклали величезних зусиль, щоб встановити цю довіру. У Пентагоні знають, що посольство України могло завжди зберігати надто чутливу інформацію для досягнення конкретних результатів. Ми зробили величезний крок вперед. Відповідні умови закупівлі вже затвердив Пентагон, Держдепартаменту, тепер це розгляне Конгрес. І я сподіваюся на позитивний результат, що ми отримаємо цю партію, після чого перед нами відкриються можливості зовсім другого рівня. А нам зараз потрібні деякі інші сучасні системи «, — підсумував екс-посол.

Поделиться публикацией