УКРАЇНА МАЄ НАМІР ВИКУПИТИ ДВА ЛІТАКИ ВИГОТОВЛЕНІ НА ХАЗ

Україна має намір викупити два літаки виготовлені на ХАЗ (Харківське державне авіаційне виробниче підприємство).

 

Про це 13 серпня ц.р. повідомив Український мілітарний портал.

 

Відповідна інформація прозвучала під час візиту на підприємство прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та віце-прем’єра Олега Уруського.

Інформація щодо моделей не уточнюється, як і їх призначення – державне оборонне замовлення чи в якості літаків майбутньої державної авіаційної компанії.

 

«Забезпечення державного замовлення для тих машин, тих літаків які вже виготовлені….

….Наприклад для закупівлі двох літаків які ви вже бачите тут», – розказав Денис Шмигаль

Під час пресконференції посадові особи виступали на фоні літака Ан-140, що раніше серійно виготовлявся на цьому підприємстві.

 

Загалом на ХАЗі в різній ступені готовності є 5 літаків Ан-140, два з яких ще донедавна були готові на 99% і найімовірніше саме їх планує викупити держава, також 6 літаків Ан-74 від 70% до 90% заводської ступені готовності.

 

 

 

У березні 2020 року відбулася нарада за участі представників парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони, а також керівників ПАТ «ФЕД», АТ «Мотор Січ» та Харківського державного авіаційного виробничого підприємства під час якої обговорили можливі шляхи виходу з кризового стану авіаційного підприємства.

 

Літаки Ан-140 на ХДАВП (ХАЗ)

Україна має намір викупити два літаки виготовлені на ХАЗ. Літаки Ан-140 на ХДАВП (ХАЗ) Фото з відкритих джерел

Головною пропозицією по цьому було створення на внутрішньому ринку національного авіаперевізника, що би використовував вітчизняні літаки типу Ан-140 та Ан-74 виробництва ХДАВП.

 

Тому на думку редакції Українського мілітарного порталу, сьогоднішні слова прем’єр-міністра стосуються саме створення державною компанії авіаперевізника.

Зараз для забезпечення внутрішніх рейсів по території України літаки типу Ан-140 використовує авіакомпанія «Мотор-Січ», яка має в своєму розпорядженні один такий борт 2003 року випуску.

 

Загалом же було виготовлено 36 літаків цього типу, окрім України вони також виготовлялись на території Росії підприємством ЗАТ «Авіакор − авіаційний завод» в місті Самара, та Ірані на заводі HESA.

 

 

 

 

 

Поделиться публикацией