УКРАЇНА ЛІБЕРАЛІЗУВАЛА ЗАКУПКУ ЗБРОЇ ЗА КОРДОНОМ

Силові відомства зможуть купувати зброю за межами України без посередників, а спецекспортери втратять свою надважливість. Таку інформацію повідомляє ZN,UA 26 червня ц.р.

Президент України Петро Порошенко своїм указом ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України щодо лібералізації зовнішньоекономічної діяльності українських компаній оборонно-промислового комплексу, повідомив на брифінгу секретар РНБО Олександр Турчинов.

«Указ руйнує багаторічну монополію державних спецекспортерів. І згідно з рішенням РНБО, українські виробники оборонної продукції, озброєння, військової техніки мають право без будь-яких посередників експортувати продукцію власного виробництва», — сказав Турчинов.

Секретар РНБО також розповів, що рішенням Радбезу українським підприємствам ОПК дозволяється імпорт незалежно від їх форм власності, коли мова йде про закупівлю обладнання та продукції військового призначення для потреб власного виробництва. Зокрема дозволяється імпорт для приватних підприємств, які мають прямі дилерські контракти з закордонними виробниками озброєння і військової техніки.

«Що дуже важливо… дозволено мати прямі контракти і проводити без посередників закупівлі зброї, військової техніки нашим силовим міністерствам і відомствам, зокрема Міністерству оборони», — підкреслив секретар РНБО.

За словами Турчинова, силові відомства і міністерства зможуть купувати зброю і військову техніку за межами України без посередників, коли це передбачено Державним оборонним замовленням, та ця техніка і озброєння не виробляється в Україні.

За словами секретаря РНБО, лібералізація зовнішньоекономічної діяльності компаній ОПК посилить позиції відповідних українських підприємств, збільшить їх конкурентоспроможність і ефективність, не послаблюючи при цьому експортний контроль.

«Діяльність всіх суб’єктів цього ринку буде відповідати всім підписаних Україною міжнародних угод», — підкреслив Турчинов.

Він також висловив переконання, що такі заходи дозволять істотно заощадити бюджетні кошти.

Згідно з рішенням РНБО, за словами Турчинова, Кабінет міністрів України повинен буде внести зміни у відповідні нормативно-правові акти, а також подати до Верховної Ради зміни до законодавства, які знімуть обмеження щодо імпортно-експортної діяльності українських виробників озброєння і військової техніки.

Раніше в ЗМІ повідомлялося, що в першому кварталі 2018 року державна компанія «Укрспецекспорт», яка входить до складу державного концерну «Укроборонпром» і є уповноваженим державним посередником у торгівлі зброєю і військовими технологіями в Україні, збільшила чистий прибуток на 69,26% порівняно з аналогічним періодом 2017 р. — до 64,38 мільйона гривень.

Поделиться публикацией