УКРАЇНА ЗМЕНШУЄ ВИКОРИСТАННЯ ДРОНІВ У ВІЙНІ З РОСІЄЮ ЧЕРЕЗ НЕЕФЕКТИВНІСТЬ — BUSINESS INSIDER

На початку вторгнення Росії в Україну безпілотники стали несподіваним джерелом перемог над силами Москви. Історії успіху домінували в циклі новин. У соцмережах було багато відео, на яких українські безпілотники придушують хаотичний російський наступ.

Український флот таких апаратів, що складався як з невеликих безпілотників для розвідки, так і зі знаменитих турецьких систем TB2 Bayraktar, отримав високу оцінку за знищення танків і бронетехніки Володимира Путіна. Але Росія вчилася на своїх принизливих поразках за п’ять місяців війни, йдеться в статті Business Insider.

Експерти розповіли виданню, що безпілотники все більше стають неефективними в українській обороні, адже Росія вдосконалила свої оборонні системи, а також розгорнула засоби для блокування та посадки українських транспортних засобів.

«Можливості Росії з радіоелектронної боротьби і протиповітряної оборони зараз краще організовані, ніж це було в перші місяці війни», — сказав Семюел Бендетт, аналітик і експерт з безпілотних і роботизованих військових систем CNA.

Російська армія використовує радари раннього попередження для ідентифікації безпілотників. А системи радіоелектронної боротьби дозволяють блокувати їх і розривати з ними зв’язок, пояснив експерт. Російські військові також використовують кулемети та системи протиповітряної оборони, такі як «Тор», для збиття української техніки. Нещодавно Міноборони Росії опублікувало відео, на якому російська система «Красуха-4» виводить з ладу український безпілотник.

Аналітик Центру стратегічних і міжнародних досліджень Марк Канцян пояснив, що раніше Україна дуже ефективно використовувала безпілотні апарати, оскільки Росія не організувала належним чином свої оборонні системи.

«Безпілотники змогли зіграти таку велику роль, тому що росіяни занадто повільно розгортали системи ППО. Вони також дуже повільно налагоджували загальновійськові операції, як того вимагає їхня військова доктрина», — сказав Канцян.

На Донбасі наземна протиповітряна оборона Росії краще розташована і організована. Тому українські сили зараз обмежують використання безпілотників, адже ворог почав ефективніше з ними боротися. А втрата обладнання може коштувати дорого. Якщо один дрон Switchblade або Phoenix Ghost коштує кілька тисяч доларів, то втрата Bayraktar — це збиток в 1-2 мільйони. З початку російського вторгнення Україна отримала від турецького виробника близько 50 таких безпілотників. На початку війни байрактари були надзвичайно ефективними. Але тепер Росія почала їх збивати. Тож українська армія скорочує їх використання.

Поделиться публикацией