УКРАЇНА ЗАКУПИТЬ У США ТРИ ВЕЛИКІ ПАРТІЇ ОЗБРОЄННЯ

Україна і США продовжують переговори про закупівлю Києвом трьох великих партій озброєння, угода повинна відбутися в поточному році, повідомив 12 травня посол України в Вашингтоні Володимир Єльченко.

Він нагадав, що два катери Island Україна вже отримала в минулому році. Тепер же планується передача ще трьох, однак поки коронавірус гальмує процес. Крім того, посол зазначив, що в поточному році Київ закупив, а не отримав в рамках допомоги, американські протитанкові комплекси Javelin.

Надалі українська сторона також має намір продовжувати купувати зброю США.

«Є ще деякі інші типи озброєнь, які особливо важливі сьогодні в Донбасі, на сході України для нашого захисту. Йдеться як мінімум про три великі партії, і я не буду конкретизувати», — підкреслив Єльченко.

На його думку, закупівлі Київ зробить до кінця 2020 року.

Вперше купити американські комплекси Javelin в 2015 році запропонував колишній президент України Петро Порошенко. США довго не наважувалися на такі поставки. Під час президентства Барака Обами його адміністрація передавала Києву сухпайком, аптечки, обмундирування, але не летальну зброю.

Ситуація змінилася після перемоги на президентських виборах 2016 року Дональда Трампа. Вашингтон передав Києву першу партію протитанкових ракет навесні 2018 р. Йшлося про 37 комплекси і більш ніж 200 ракет на суму 47 млн. дол.

Москва відзначала, що такі поставки можуть призвести до загострення ситуації в Донбасі.

Поделиться публикацией