УКРАЇНА В СТИСЛИЙ ТЕРМІН МОЖЕ СТВОРИТИ БАГАТОРАЗОВИЙ РАКЕТУ-НОСІЙ ВІТЧИЗНЯНОГО ВИРОБНИЦТВА

При необхідності ракету-носій багаторазового використання подібний Falcon Ілона Маска в Україні можна створити за 3-5 років. Про це повідомив «Національний промисловий портал», з посиланням на голову Державного космічного агентства України Павла Дегтяренка.

П.Дягтяренко заявив, що в Україні виготовлялися бокові прискорювачі ракети «Енергія-Буран». «Це і були перші ступені ракети-носія «Зеніт». Коли ви побачите її фотографію, там на кожному з блоків будуть дві великі «валізи» – це парашутна система збереженого приземлення. Ми закладали відразу можливість багаторазового використання цих бокових прискорювачів», — повідомив голова Державного космічного агентства України.

«На перших пусках це були лише оболонки систем. Але якби цей проект продовжився, багаторазове використання було б реалізоване. Зараз готового технічного рішення у нас немає, але створити його можна за 3-5 років», – розповів Павло Дегтяренко.

Однак на думку Дегтяренка, зараз немає сенсу наздоганяти Маска, оскільки попит на запуски поки ще низький і проект буде комерційно невигідний.

«Нам бажано зберегти нашу ракету «Зеніт», бажано створити ракетний комплекс «Циклон-4М» (він комерційно привабливий). Якщо буде рости вантажопотік на орбіту, ми досить швидко зможемо пристосуватися», – додав Дегтяренко.

Поделиться публикацией