УДОСКОНАЛЕННЯ ЗАКОНОДАВСТВА ПОТРЕБУЮТЬ НОРМИ ВТС ТА УМОВИ ДЕРЖАВНО-ПРИВАТНОГО ПАРТНЕРСТВА — КІНАХ

Український оборонно-промисловий комплекс — це, по суті, продукція з довготривалим циклом виробництва (щонайменше 3—4—7 років). ОПК потребує серйозної системної програмної роботи, і що дуже важливо, системи управління процесами. Про це заявив президент УСПП, екс-прем’єр-міністр України Анатолій Кінах в інтерв’ю «Голосу України».

За його словами, держава, яка, по суті, перебуває в стані війни, повинна мати чітку стратегію національної безпеки.

«Повинна бути чітка програма розвитку Збройних Сил, цьому мають передувати такі серйозні державні документи, як Воєнна доктрина з  галузевими  напрямками, в тому числі, програма розвитку ОПК, програма розвитку спецтехніки, зброї тощо. І це в комплексі формує якраз дієздатність не тільки оборонно-промислового комплексу, а й оборонну стратегію держави», — зазначив співрозмовник видання.

Анатолій Кінах висказав стурбованість тим, що  немає чіткої затвердженої програми реформування Збройних Сил України, і тому важко визначити на що має працювати оборонпром.  Він нагадав, що ДК «Укроборонпром», на жаль, був створений як структура, яка повинна була витискати  залишки прибутковості, і там дуже мало було державної політики.

«На сьогодні немає чіткої вертикалі з Кабінетом Міністрів, як ви правильно зазначили, немає віце-прем’єр-міністра. Багато питань, зокрема, ефективності використання коштів, прозорості всіх конкурсів, тендерів тощо», — констатував президент УСПП.

Відповідаючи на запитання газети — чи здатен вітчизняний оборонпром витягти українську економіку і що для цього треба робити, А. Кінах так сформулював першочергові завдання у сфері ОПК:

а) сформувати вертикаль управління, зокрема, і в уряді;

б) провести дуже серйозний аудит — і управлінський, і фінансовий. На основі оборонної програми визначитися, які підприємства необхідні для України з точки зору їхнього статусу   як державні і  стратегічно важливі.  Які підприємства можна відпускати у вільне ринкове плавання, щоб зберегти їм шанс на виживання;

в) здійснити кооперацію. З точки зору кінцевої продукції наш «Укроборонпром» може забезпечити українські Збройні Сили максимум десь до 20%. Все решта —  кооперація. І це потребує дуже серйозного удосконалення законодавства. Починаючи з військово-технічної співпраці, залучення інвестицій, умов державно-приватного партнерства в «Укроборопромі».

ІА «ОПК»

Поделиться публикацией