ТУРЕЧЧИНА ЦІКАВИТЬСЯ МОЖЛИВОСТЯМИ ДП «АНТОНОВ» — МЗС

Глави МЗС України та Туреччини Дмитро Кулеба та Мевлют Чавушоглу обговорили розвиток військово-технічного співробітництва, при цьому Туреччина зацікавилася можливостями українського ДП «Антонов».

Як повідомиа прес-служба МЗС України, це булося під час засідання спільної групи стратегічного планування у Львові 7 жовтня.

«Ми обговорювали сьогодні подальший розвиток військово-технічного співробітництва, зокрема, виробництво безпілотників Bayraktar в Україні. Туреччина також цікавиться можливостями українського Антонова. Ефективність наших літаків була яскраво доведена при ліквідації пожеж в Туреччині», — розповів Кулеба.

Міністри обговорили стан виконання домовленостей, досягнутих на найвищому політичному рівні, і перспективи подальшого українсько-турецького співробітництва в сферах політики та безпеки, торгівлі та інвестицій, оборонної промисловості, енергетики, інфраструктури, транспорту та літакобудування.

Сторони домовилися провести в кінці січня — початку лютого 2022 року в Києві десяте засідання стратегічної ради високого рівня під головуванням президентів України і Туреччини.

Кулеба та Чавушоглу також обговорили зміцнення співпраці між військово-морськими силами як в двосторонньому, так і в багатосторонньому форматах.

«Ми єдині з Мевлютом в тому, що в Чорному морі потрібно забезпечити баланс безпеки та інтересів. Чорне море не повинно бути простором для агресивних дій однієї з країн. Україна і Туреччина тісно співпрацюють для досягнення цієї мети», — підкреслив Кулеба.

Сторони обговорили подальше практичну взаємодію в рамках Кримської платформи, домовилися приділити пріоритетну увагу і координувати дії щодо забезпечення прав людини на тимчасово окупованій півострові.

Крім того, сторони обговорили питання енергетичної безпеки, зокрема в контексті поставок газу.

Міністри підписали план консультацій між міністерствами закордонних справ на 2022-2023 роки, який передбачає обмін досвідом у різних сферах взаємного інтересу.

Нагадаємо, в кінці вересня Міноборони України підписало Меморандум про співпрацю з турецькою компанією Bayraktar Savunma. Згідно з ним, в Україні побудують центр по обслуговуванню, поточному ремонту і модернізації безпілотників.

Поделиться публикацией