ТУРЕЧЧИНА ПРОПУСКАЄ СУДНА З ВІЙСЬКОВОЮ ТЕХНІКОЮ, ЯКУ РОСІЯ ЗБИРАЄ ПО ВСЬОМУ СВІТУ – BLOOMBERG

Росія, ймовірно, перевозить зброю торговими суднами через турецьку протоку Босфор. Зокрема, підсанкційне російське судно Sparta II у липні здійснило рейс із сирійського порту Тартус до чорноморського порту Новоросійськ, де розвантажило 11 одиниць орієнтовно військової техніки.

Про це повідомило агентство Bloomberg з посиланням на дані західних розвідок, супутникові знімки та думку військових експертів. Агентство також стверджує, що це не єдиний подібний випадок.

«Наприкінці минулого місяця торгове судно, яке перебуває під санкціями США, пройшло турецьку протоку Босфор на шляху з Сирії до Росії. Співробітники європейської розвідки, які стежили за Sparta II, кажуть, що на ньому перевозилася військова техніка для підтримки війни президента Володимира Путіна в Україні», – пише Bloomberg.

Агентство з посиланням на анонімного «офіційного представника, знайомого із цією справою», стверджує, що уряд США вважає, що Росія використовувала торговельні судна для переміщення військових вантажів у Чорне море.

Bloomberg пише, що судячи з доступних йому супутникових знімків «Спарта II» 17-25 липня майже напевно привезла військові машини з сирійського порту Тартус, який використовує Росія. При цьому точна природа транспортних засобів наразі невідома.

«Судно було помічено в Сирії з транспортними засобами в трюмі, помічено під час перетину протоки Босфор і пізніше ідентифіковане в Новоросійську з принаймні 11 транспортними засобами, які воно, ймовірно, розвантажувало. Дані морського відстеження показують, що судно, яке належить компанії, на яку США наклали санкції в травні і яка контролюється Міністерством оборони Росії, здійснило подорож у ті дати, очевидно без перешкод з боку члена НАТО Туреччини», – пише Bloomberg.

Поделиться публикацией