ТУРЕЧЧИНА ПРИЙМАЄ НА ОЗБРОЄННЯ НОВУ ТОРПЕДУ AKYA

Турецька оборонна компанія Roketsan заявила про те, що ВМС Туреччини беруть на озброєння нову важку 533-мм торпеду вітчизняної розробки AKYA, якій будуть озброєні підводні човни. Торпеда матиме підвищену точністю завдяки технологічним і технічним напрацювань компанії Roketsan.

Про це 6 жовтня ц.р. повідомив портал «Военно-политическое обозрение», посилаючись на видання Defense Turk.

Торпеда AKYA, випробування якого завершилися в січні 2021, повинна оновити арсенал ВМС Туреччини. Рішення про старт розробки нової турецької торпеди для озброєння підводних човнів прийняли ще в 2009 році. Роботи проводилися Управлінням оборонної промисловості Туреччини (SSB), а також ArMerKom-TUBITAK і Roketsan. За проектування гідролокаційних системи нової торпеди відповідала ArMerKom, а бойовий і системи наведення — Roketsan. Остаточний монтаж також проводиться на потужностях Roketsan. В якості підрядника до робіт залучалося компанія ASELSAN.Первие стрільби нового типу торпед відбулися ще в 2013 році.

У січні 2021 року, під час завершальних випробувань, відбулися успішні пуски торпеди в Мармуровому морі з підводного човна TCG GÜR. AKYA має дальність ураження понад 50 км, а швидкість руху 45 вузлів. Вибух бойової частини відбувається за рахунок датчика наближення до мети або від удару в борт ворожого судна. На мета боєприпас наводиться за допомогою комбінованої активної і пасивної гідроакустичної системи, що забезпечує протидію можливим перешкодам. Турецький важка торпеда AKYA повинна поступово замінити на озброєнні турецьких підводних човнів західні торпеди Mk різних модифікацій.

Поделиться публикацией