ТРОЄ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ ЗСУ ОТРИМАЛИ ТЕРМІНИ ЗА ТОРТУРИ ПІДЛЕГЛИХ І ВБИВСТВО СОЛДАТА

Трьох військовослужбовців Збройних сил України визнали винними в катуваннях підлеглих, вбивстві солдата та інших злочинах і засудили до тривалих тюремних термінів.

Як повідомило zn.ua, обвинувальний вирок винесла колегія суддів Жовтневого районного суду Харкова під головуванням судді Миколи Федюшкина 1 квітня.

Капітан, сержант і молодший сержант ЗСУ отримали 11, 9 і 10 років позбавлення волі відповідно. Вирок ще не вступив в законну силу і може бути оскаржений в апеляції.

«Запобіжний захід обвинуваченим… до вступу вироку в законну силу залишити без зміни у вигляді тримання під вартою в ГУ «Харківський слідчий ізолятор», — йдеться у вироку.

Суд встановив, що у листопаді 2014 року обвинувачені вирішили «провчити» одного з підлеглих за вживання алкоголю і залякати інших. Солдата вивезли в поле поблизу села Землянки Вовчанського району Харківської області, побили, наказали лягти в яму і засипали його землею. Потерпілий змушений був розкопуватися самостійно, без будь-яких інструментів і допоміжних предметів. Після цього його близько півтори доби тримали в неопалюваному сирому приміщенні на території військової частини А0501 92-ї Окремої механізованої бригади ЗСУ.

Ще одного солдата обвинувачені били головою об стіну і пляшкою горілки по голові.

Крім того, капітан наказав молодшому сержанту розстріляти двох солдатів. Одного з них обвинувачений убив. Другий впав на землю, прикинувся мертвим і, коли його вже збиралися закопати, вчинив опір і втік.

Перед цим обвинувачені імітували розстріли підлеглих, використовуючи холості патрони.

За даними слідства, частину насильницьких злочинів обвинувачені вчинили у стані алкогольного сп’яніння.

Крім того, молодшого сержанта визнали винним у крадіжці гранати РГД-5, а капітана – двох таких само гранат.

Як повідомлялося, 16 березня місцеві жителі знайшли в лісі під Чугуєвом Харківської області тіло контрактника 92-ї ОМБр ЗСУ Віталія Черняка. Військовослужбовець з 14 березня не з’являвся в частині, його розшукували.

Поделиться публикацией