ТРИВАЄ ПРОЦЕС ПІДГОТОВКИ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ ЗС УКРАЇНИ ЗА СТАНДАРТАМИ НАТО

На базі Міжнародного центру миротворчості та безпеки Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного триває процес підготовки військовослужбовців ЗС України за стандартами НАТО.

Про це повідомляється на офіційному сайті Міністерства оборони України 14 листопада ц.р.

Військові спеціалізованого підрозділу позначення практичних дій противника батальйону «OPFOR» обмінюються практичним досвідом з військовими інструкторами Війська Польського.

За словами командира однієї з рот батальйону позначення практичних дій противника лейтенанта Дмитра Сугая, їх підрозділ порівняно новий, створений близько двох років тому.

«Ініціатива створення українського OPFOR належить американським військовим інструкторам, адже такі підрозділи вже пів-століття успішно функціонують в армії США», — говорить офіцер.

Польські парашутисти мали нагоду поспілкуватися з українськими колегами та спостерігати за проведенням декількох польових тренінгів. Зокрема, із протидії саморобним вибуховим пристроям та відбиття атаки на умовний опорний пункт.

«Військо Польське не має власного спеціалізованого підрозділу позначення дій противника. Під час навчань доводиться «воювати» проти такого ж підрозділу з іншої військової частини. Тому для польських військових дуже цікаво подивитися, як організовано польовий вишкіл в українському війську. До того ж, зважаючи на участь армії Республіки Польща у місіях в Іраку та Афганістані, польські військові інструктори можуть поділитися з українськими військовими певними власними напрацюваннями», — розповідає один з іноземних військових, лейтенант Маріуша Спотоня.

«Обмін досвідом з колегами з різних армій, представниками різних родів військ, сил, військових спеціальностей лише на користь справі. Адже ніколи не знаєш, який наступний сценарій тобі доведеться відтворювати під час майбутнього навчання,— говорить військовик батальйону OPFOR старший сержант Віктор Фурсов. — Наша специфіка передбачає креативність у виконанні поставлених завдань. Сьогодні ти граєш роль противника для піхоти, а завтра — перевтілюєшся у «представника НЗФ» якоїсь екзотичної країни, щоби протидіяти військовому персоналу місії ООН. Тут важлива увага до деталей, щоби створити максимально наближену до реальності атмосферу «присутності». Лише тоді особи, які навчаються, максимально засвоюють матеріал», — зазначив він.

 

Поделиться публикацией