ТРЕТИНА ГВИНТІВОК СОУ УКРАЇНСЬКОГО ВИРОБНИЦТВА

Від початку широкомасштабного вторгнення Росії кодифікацію пройшли 20 зразків снайперських та антиматеріальних гвинтівок, третина з яких українського виробництва. Про це повідомило Міністерство оборони України.
Серед зразків іноземного виробництва, які перебувають на озброєнні Сил оборони України, продукція відомих зброярських компаній із Канади, США, Австрії, Чехії, Німеччини та інших країн (Cadex Defence, Barrett, Steyr-Mannlicher AG, Česká Zbrojovka, Heckler & Koch).
Гвинтівки різних калібрів призначені для знищення живої сили загарбників і нейтралізації або критичного пошкодження звичайної та легкоброньованої військової техніки росіян. За інформацією Міноборони, серед гвинтівок, допущених до експлуатації з березня 2022 року, чимала лінійка українських зразків.
Серед них є антиматеріальні великокаліберні гвинтівки, здатні пробивати кулями броню бронеавтомобіля, а також однозарядні та напівавтоматичні гвинтівки, призначенні для ураження рухомих і нерухомих цілей. Ефективна дальність пострілу окремих зразків сягає дистанції до 2000 метрів.
За час експлуатації в умовах широкомасштабної війни українські зразки показали себе як високоточна, зручна і надійна в експлуатації зброя. За відгуками українських військових, вони поєднують в собі зручність і простоту використання з відмінними характеристиками високоточної зброї. “У моделях від українських виробників, кодифікованих у 2024 році, впроваджено низку конструкторських рішень, продиктованих досвідом практичного застосування цього виду зброї, які покращили їхню ефективність”, — ідеться у повідомленні.
У Міноборонин підкреслили, що саме з гвинтівки Alligator калібру 14,5 мм українського виробництва знищений російський загарбник, який перебував на відстані у 2710 метрів, що стало одним із підтверджених рекордів.
Крім того, серед боєприпасів для стрілецької зброї, кодифікованих, допущених до експлуатації з березня 2022 року, є патрони вітчизняного виробництва для вказаних гвинтівок. Вони відповідають діючим стандартам НАТО і не поступаються за характеристиками кращим світовим зразкам. Як повідомляв Укрінформ, з 17 по 23 червня кодифікацію пройшли 50 зразків озброєння та військової техніки.

Поделиться публикацией