ТАЄМНІСТЬ ДОЗ МОЖЕ ЗНИЗИТИСЯ ПРИБЛИЗНО НА 50%

В Україні державне оборонне замовлення було занадто вже закритим, хитрими нормами його захищали як державну таємницю. Десь 80% того, що поки ще засекречено, насправді засекречувати не варто.

Про це в інтерв’ю порталу Арміяinform повідомив член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, голова підкомітету з питань оборонної промисловості та технічної модернізації Ігор Копитін, який є одним з ініціаторів розробки законопроєкту “Про оборонні закупівлі”.

Зокрема, він заявив, що чого тільки не вносили у секретну частину, навіть закупівлю автобусів! Кількість закупленої техніки однак відстежити можна, як не засекречуй, а  колісну техніку можна і через «Прозорро» купувати.

«Вносимо в закон про держтаємницю зміни, а далі відслідкуємо, що ще вносять у засекречену частину. Як на мене, таємність може знизитися десь на 50%», — додав він.

Він також заявив, що сподівається, що таких показників можна досягнути вже в наступному періоді.

«Чесно кажучи, охочі можуть вигадати підстави, аби закрити інформацію. Але ми принаймні домоглися, аби розкривати вже виконане ДОЗ. Вирішили створити комісію, яка б колегіально оцінювала потребу тримати в секреті ту чи іншу інформацію. Була кропітка робота з критеріями. СБУ є холдером процесу — вони державних експертів ліцензують, зберігають перелік того, що слід засекретити. Зазначу, що громадськість вже розуміє, що можна отримати більше інформації, і це добре — буде кращий контроль, адже відтепер, принаймні у галузі оборонних закупівель, наше законодавство відповідає західному», — підсумував Ігор Копитін.

Поделиться публикацией