СЬОГОДНІ МИ НЕ МОЖЕМО ПОВНІСТЮ ВІДМОВИТИСЬ ВІД РОСІЙСЬКИХ КОМПЛЕКТУЮЧИХ — НАРДЕП

В інтерв’ю «Сегодня» народний депутат, член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Дмитро Тимчук наголосив, що Україна може вирішити питання виробництва озброєнь і боєприпасів в державі спільно з іншими країнами. На українській території могли б з’явитися іноземні військові виробництва.

Він вказав на проблеми в зв’язку з розривом військового співробітництва з Росією.

«Є ринок зброї. Є країни, від яких ми не можемо залежати в поставках військової зброї і сервісного обслуговування. Це країни, які можуть бути потенційними нашими супротивниками. Це РФ і сателіти Кремля, до яких я б обережно ставився. Ми правильно зробили, коли припинили військово-технічне співробітництво з РФ. Але ми і створили проблему для наших «оборонників». Я від Комітету займаюся кількома бронетанковими заводами, вникаю в проблеми і доношу їх до Комітету нацбезпеки і оборони, звертаюся до уряду. Іноді елементарні питання вирішуються місяцями. Суть в тому, що БМП-2 або БМП-1 замінити нічим. Значить, потрібна модернізація. Ставка робиться на постійний ремонт. Комплектуючих до двигунів і багатьох інших складових немає. За рахунок чого ремонтувати? Сказати, ви поки побігати з автоматами – не варіант. Іншого виходу немає, просто потрібно з кожним днем зменшувати цю залежність від РФ. Це питання часу. Але зараз повністю відмовитися від російських комплектуючих ми не можемо«, – розповів Тимчук.

Також він зазначив, що є країни, які могли б організувати в Україні випуск військової продукції, щоб потім під українським брендом продавати своїм клієнтам, а з цього отримає вигоду і Київ.

«Для співпраці з іншими країнами Україна відкрита. Для багатьох Україна є транзитною зоною. Наприклад, ізраїльтяни не можуть продавати засоби зв’язку на Близький Схід, ніхто у них не купуватиме. Але вони можуть організувати в Україні спільне виробництво – вийти під маркою українського бренду на ринок Близького Сходу. Для турків розрахунок на те, що за підтримки НАТО Україна стане хорошим трампліном для європейського ринку, з огляду на політику Ердогана, який періодично конфліктує з Євросозом. Для України це створення робочих місць, наповнення бюджету і незалежність від виробників у разі форс-мажорних обставин, погіршення відносин», – підкреслив член оборонного комітету.

Нардеп вважає, що Україна, насамперед, сама повинна виробляти бронетехніку і боєприпаси.

«Щодо певних типів нам ще й на 10 років вистачить, а за кількома типами – ситуація вже піджимає. Те, що ми можемо виробляти самі, потрібно виробляти. Що ми можемо не робити? Це те, що потрібно в дуже обмежених кількостях. Наприклад, спеціальні снайперські комплекси. Це спеціальне обладнання, спеціальне спорядження. У нас в 1990-х було повністю знищено виробництво елементної бази. Зараз ми процесори для систем управління вогнем самі виробляти не можемо. А зараз у світі елементна база змінюється кожні три роки. З нуля догнати світових виробників нереально. Тому для нас найадекватніший вихід – спільне виробництво, бажано на території України«, – додав Тимчук.

 

Поделиться публикацией