США УСПІШНО ЗАВЕРШИЛИ ВИПРОБУВАННЯ РАКЕТ PrSM З ВИКОРИСТАННЯМ БЕЗПІЛОТНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

США успішно завершили випробування балістичних ракет малої дальності PrSM проти надводних рухомих цілей. Про це повідомило видання Naval News.

Випробувальні стрільби були проведені в рамках навчань «Valiant Shield 24», де балістична ракета PrSM продемонструвала свої можливості з ураження надводних рухомих цілей.Запуск двох ракет відбувся з безпілотної пускової установки Autonomous Multi-Domain Launcher (AML), яка здатна отримувати інформацію від літаків ДРЛВ, кораблів та інших систем задля підвищення точності.

PrSM – це балістичні ракети малої дальності, з максимальною дальністю польоту у 500 км, і комбінованою системою наведення, що дозволяє уражати рухомі цілі. На відміну від ракети ATACMS, один транспортно-пусковий контейнер для РСЗВ M270 та M142 HIMARS може вміщати по 2 ракети PrSM. Ракети цієї версії оснащені багаторежимною ГСН та збільшеною до 1000 км дальністю ураження. Наразі відомо, версія «Increment Two» у розробці, а перші ракети для армії США будуть передані у 2028 році.

Армія США відпрацювала інноваційні рішення для війни на Тихому океані й штабом, який керував цим на відстані 6 тисяч кілометрів.

Як вказує Defense Express, що регіоном навчань стали передові американські бази США у Тихому океані: Гуам та Палау, що не викликає жодних сумнівів, що ці рішення відпрацьовувались на випадок війни із Китаєм.

Видання акцентує увагу на використанні повітряних куль (high altitude balloon — HAB), які були запущені з Гуама та розгорнуті над Маріанськими островами на висоті 15 км. Вони несли корисне навантаження у вигляді систем для створення мережі зв’язку та розвідки. А паралельно ним був запущений дрон Vanilla, який належить до типу Ultra-Long Endurance й призначені для польотів протягом дуже тривалого часу. Сам Vanilla, тримає за собою світовий рекорд тривалості польоту для літальних апаратів із двигуном внутрішнього згорання — 8 діб. Але на цей раз його місія була вкрай короткою — лише 27 годин.

І варто зазначити, що використання повітряних куль та дронів із такою дальністю польоту дуже сильно нагадує програму Aether міноборони Великої Британії, яке хоче замінити супутники мережею БПЛА або стратостатом. А вже після цього відбулось те, що цілком могло вважатися фантастикою ще десять років тому: запустити з наземного дрона балістичну ракету для ураження рухомої надводної цілі.

 

Поделиться публикацией