США УРОЧИСТО ПЕРЕДАЛИ УКРАЇНІ ПЕРШІ ДВА КАТЕРИ ТИПУ «АЙЛЕНД»

Україна отримала від США обіцяні перші два 34-метрових патрульних катери класу «Айленд» (Island), церемонія передачі бойових кораблів відбулася на базі Берегової охорони ВМС США у місті Балтимор з участю ряду офіційних осіб: президента України Петра Порошенка, командувача Військово-морськими силами України віце-адмірала Ігоря Воронченка, помічника міністра оборони США з питань міжнародної безпеки Роберта Карема і віце-адмірал Берегової охорони США Майкла Маккалістера.

 

Як повідомила 27 вересня сторінка президента Порошенка у Facebook, Макаллістер і Воронченко підписали меморандум про передачу кораблів, а Роберт Карем заявив, що передача цих судів є ще одним прикладом американських зусиль з надання Україні допомоги, яка здійснюється, починаючи з 2014 року.

США вже передали Україні допомогу у галузі оборони і безпеки — з 2014 року на посилення оборонних можливостей України було витрачено понад мільярд доларів.

 

«Сполучені Штати прагнуть до продовження нашого політичного, економічного та військового співробітництва, спрямованого на підтримку ще більш міцного і тривалого стратегічного партнерства між нашими великими країнами», — заявив Карем.

 

У свою чергу Порошенко заявив, що ці катери «стануть ще однією цеглиною у зміцненні військово-морського альянсу між українським та американським народами». Зокрема, він нагадав, що США допомагають Україні у будівництві командного центру ВМС України в Очакові.

 

Крім цього, український президент заявив, що «найкращим способом захисту вільного світу є захист України завдяки новим оборонних систем, міцної підтримки реформ, а також новим цільовим санкцій і постійного дипломатичного тиску на Росію».

 

«Росія підриває свободу морів і мореплавання в Азовському морі, боягузливо полюючи і залякуючи комерційні кораблі. Росія не відмовляється від своїх планів щодо отримання земельної коридору в окупований Крим. Оскільки підтримка окупації — недешева справа… Зіткнувшись з сильним протидією на суші, Росія випробує водний простір для можливого нападу з моря. Як вуличний хуліган, Москва завдає удар. Якщо немає ніякої реакції — робить ще один удар. Наше завдання — переконати Кремль у нашій рішучості по захисту берегів України», — підкреслив Порошенко.

 

Патрульні катери класу «Айленд» — це швидкохідні патрульні катери, які будувалися наприкінці 80-х – початку 90-х років для Берегової охорони США. Можуть розвивати швидкість до 54,6 км/год.

 

Особовий склад катери — до 18 моряків, у тому числі три офіцери. На його озброєнні є автоматична артилерійська установка Mk 38 Mod 0 Bushmaster калібру 25 мм і два кулемети М2НВ калібру 12,7 мм Катер також обладнаний радіолокаційної станцією, на його борту є моторний човен.

 

Як повідомлялося, станом на квітень ц.р. командування ВМС України завершувало опрацювання контракту на отримання патрульних катерів «Айленд». Станом на початок вересня ц.р. Кабінет міністрів погодив документи, необхідні для передачі американських катерів Україні.

Поделиться публикацией