США ТА ІЗРАЇЛЬ ВЕДУТЬ ПЕРЕМОВИНИ ЩОДО ПОСТАЧАННЯ ДЛЯ ЗСУ СИСТЕМ ППО-ПРО PATRIOT

США, Ізраїль та Україна ведуть переговори про постачання Києву комплексів протиповітряної оборони Patriot, які виводяться з експлуатації Сил оборони Ізраїлю. Про це повідомляє Financial Times.

Хоча ця угода ще не є остаточною, вона, ймовірно, передбачатиме, що Patriot спочатку будуть відправлені з Ізраїлю до США, а потім – до України. Зазначається, що не всі комплекси, які ізраїльські військові планують вивести з експлуатації можуть потрапити в Україну.

За словами п’яти осіб, поінформованих про переговори, контури угоди, яка ознаменує зміну у відносинах Ізраїлю з Москвою, обговорювалися між міністрами та високопоставленими чиновниками трьох країн. Нагадаємо, що про виведення з експлуатації ізраїльської армії комплексів протиповітряної оборони Patriot стало відомо наприкінці квітня 2024 року. Виведені з експлуатації батареї будуть замінені на більш досконалі системи протиповітряної оборони, зокрема, систему David’s Sling та широко відомий Iron Dome ізраїльської розробки.

У Financial Times зазначають, що остаточно не виведені з експлуатації через побоювання, що напруженість у відносинах з підтримуваним Іраном  угрупуванням Хезболла може перерости в повномасштабну війну.

Ізраїль обережно ставився до того, щоб стати на чийсь бік у питанні вторгнення Росії в Україну, враховуючи вплив Москви в Сирії, де ізраїльські військово-повітряні сили часто діють проти іранських проксі-груп. Американські чиновники намагалися переконати уряд Беньяміна Нетаньягу, що дедалі тісніші зв’язки Росії з Іраном, особливо у сфері військового співробітництва, є більш нагальною проблемою.

На озброєнні Повітряних сил армії оборони Ізраїлю перебуває певна кількість батарей ЗРК Patriot PAC-2. Вони озброєні ракетами GEM-T та здатні перехоплювати повітряні цілі на відстані до 160 км та, обмежено мають потенціал до перехоплення балістичних цілей. За інформацією журналістів видання The War Zone, на кінець 2023 року Ізраїль мав у своєму розпорядженні 8 батарей з невідомою кількістю пускових установок.

Поделиться публикацией