США ТА УКРАЇНА ПІДПИСАЛИ БЕЗПЕКОВУ УГОДУ

Президент США Джо Байден і президент України Володимир Зеленський у четвер підписали 10-річну двосторонню угоду про безпеку, спрямовану на зміцнення обороноздатності України для захисту від російських загарбників, повідомляє Reuters.

Угода, підписана на полях саміту G7 в Італії, має стати кроком до можливого членства України в НАТО, йдеться в тексті. «Сторони визнають цю угоду як підтримку мосту до можливого членства України в альянсі НАТО», — йдеться в тексті документу.

У ньому також зафіксовано, що у разі збройного нападу або загрози такого нападу на Україну найвищі офіційні особи США та України зустрінуться протягом 24 годин для консультацій щодо відповіді та визначення того, які додаткові оборонні потреби потрібні Україні.

Згідно з угодою, Сполучені Штати підтверджують свою підтримку захисту Україною свого суверенітету та територіальної цілісності на тлі нового наступу Росії на східному фронті України. «Для забезпечення безпеки України обидві сторони визнають, що Україні потрібні значні військові сили, надійні можливості та стійкі інвестиції в її оборонно-промислову базу, які відповідають стандартам Організації Північноатлантичного договору (НАТО),» — йдеться в тексті.

Сполучені Штати, відповідно до підписаного документу, також мають намір надати Україні довгострокову матеріальну підтримку, навчання та консультування, забезпечення, розвідку, безпеку, оборонно-промислову, інституційну та інші види підтримку для розвитку українських сил безпеки та оборони, здатних захищати суверенну, незалежну, демократичну Україну та стримування майбутньої агресії.

За словами президента Зеленського, угода чітко постулює, що американська підтримка українських зусиль спрямована на перемогу України у війні. «Угода має також гарні положення щодо нашої оборони, дуже конкретно по системах Patriot, дуже конкретні по постачанню бойових ескадрилей Україні. Я не помилився, саме ескадрилей, у множині, які не обмежуються F-16. Ми працювали довгий час задля цього», – розповів Зеленський, не деталізуючи, про які самі літаки йдеться. Угода дуже конкретна щодо поставок озброєння спільного виробництва та посилення оборонної промисловості наших держав». Документ також окреслює, що є необхідним у вимірі розвідувальної інформації» — висловився глава України.

«П’яте, угода також стосується питання справедливої відповідальності Росії за цю війну та її намагань знищити українців. Америка підтримує як справедливу компенсацію за збитки, завдані російськими ударами, так і напрацювання шляхів забезпечення використання заморожених російських активів на захист та відбудову України. Угода також включає санкції та експортний контроль, який змусить росіян відчути біль за те, що вони роблять проти свободи людей», – додав Зеленський.

Поделиться публикацией