США РОЗГЛЯДАЮТЬ НОВІ ПОСТАВКИ ОЗБРОЄННЯ УКРАЇНІ

Сполучені Штати розглядають ймовірність поставок Україні нового озброєння після проведення відповідних обговорень. Про це повідомив Верховний головнокомандувач об’єднаних Збройних сил НАТО в Європі генерал Кертіс Скапарротті.

За його словами, українці чудово впоралися з експлуатацією Javelin, які були поставлені в 2018 році.

«Вони чудово з цим впоралися, але є інші системи: снайперська зброя, боєприпаси, і в світлі інциденту в Керченській протоці ми розглядаємо в майбутньому також (надання Києву — ред.) морських систем», — розповів він на слуханнях у комітеті Сенату Конгресу США у справах збройних сил, передав 5 березня Голос Америки.

Генерал також висловився за посилення українського морського флоту України у зв’язку з агресією Росії в Керченській протоці.

«Нам необхідно вивчити, як ми можемо допомогти їх морським силам, їх флоту, який в принципі не надто великий, враховуючи ту частину кораблів, які забрала собі Росія, коли вона анексувала Крим. Крім того, вони втратили кілька кораблів у Керченській протоці. Так що я думаю, що ми можемо допомогти їм відновити флот і почати постачати його тим, що, на їх думку, необхідно для оборони і стримування агресивних дій з боку Росії», — зазначив Скапарротті.

Раніше Україна запросила у НАТО окремий пакет допомоги для ВМС України у Чорному морі. Така допомога передбачає як фінансову, так і демонстративну підтримку. Євросоюз у рамках спеціального проекту з підтримки безпеки на Азовському узбережжі виділить 50 млн євро.

Президент США Дональд Трамп підписав схвалений Конгресом пакет законодавчих актів, який суттєво збільшує допомогу Україні на цей рік — майже до 700 млн. дол. США

Як повідомлялося, 21 грудня минулого року президент США Дональд Трамп санкціонував постачання в Україну партії снайперських гвинтівок M107A1, боєприпасів до них і супутнього обладнання на суму 41,5 млн доларів.

У березні Держдепартамент схвалив продаж Україні 37 протитанкових комплексів Javelin і 210 ракет до них на 47 мільйонів доларів.

Поделиться публикацией