США ПРОВОДЯТЬ НАЙБІЛЬШІ В СВІТІ ВІЙСЬКОВО-МОРСЬКІ НАВЧАННЯ

RIMPAC – це найбільші в світі військово-морські навчання, які проводяться в столиці штату Гаваї ВМС США. На ці навчання також запрошуються держави-союзники Сполучених Штатів у Азіатсько-Тихоокеанському регіоні. Зазвичай ці навчання є дуже масштабними, однак, внаслідок пандемії коронавірусу.

Про це 17 серпня ц.р. повідомив портал DT,UA, посилаючись на журнал The Economist. Повідомляється, що цього року їх відвідає менше країн.

 

Цьогоріч навчання відбудуться з 17 по 31 серпня. Попри меншу масштабність, вони несуть досить серйозне повідомлення на тлі збільшення напруги між США та Китаєм.

 

Окрім «політичної неприязні» між Вашингтоном та Пекіном, між двома світовими лідерами зростає і «військова напруга».

 

Америка та Китай вже мали недавню «суперечку» у Південно-Китайському морі, після того ситуація лише нагнітається.

 

Напруга також зростає навколо демократичного острова Тайвань, на «свободу» якого віднедавна почав зазіхати Пекін.

 

У липні представнику Тайваню в Америці було дозволено стати учасником офіційної зустрічі в Державному департаменті США, попри те, що Сполучені Штати розірвали дипломатичні відносини з островом ще в 1979 році.

 

У серпні міністр охорони здоров’я США прибув на Тайвань з офіційним візитом і зустрівся з лідером острова. Для Вашингтона це стало масштабним кроком, який свідчить про зміну «давньої політики».

 

Відповідь Китаю на забарилася. Майже відразу китайські винищувачі перетнули «лінію», яка відділяє Тайвань від материка. 13 серпня Народно-визвольна армія Китаю оголосила про військові навчання поблизу кордонів острова у відповідь на «суперечливі дії Америки».

 

Своєю чергою Тайвань повідомив про те, що планує значно збільшити витрати на оборону. Тайвань також сподівається придбати американські безпілотники, протикорабельні ракети та морські міни, які, за потреби,  допоможуть стримувати вторгнення з боку ворожої держави.

 

Внаслідок погіршення відносин з Китаєм, США прагне отримати підтримку «старих друзів» у Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, частково саме це і є метою цьогорічних військово-морських навчань.

 

Навчання покликані поділитися військовою тактикою та технологіями з державами-союзниками. Однак, вони також є намаганням США продемонструвати свою перевагу над Китаєм, адже Пекін не зможе зібрати разом стільки країн для проведення мирних військових навчань.

 

Внаслідок пандемії, у навчаннях візьмуть участь лише близько десяти країн, однак, масштаби RIMPAC постійно зростають протягом останнього десятиліття.

 

До учасників 2018 року входили не лише союзники Америки, такі як Австралія, Японія та Південна Корея, а навіть і старі вороги, такі як В’єтнам. Учасниками були Індія та деякі європейські держави, що «намагаються стати ближчими» до Азії — Франція та Велика Британія.

 

Китай теж був запрошений стати учасником RIMPAC у 2014 та 2016 роках, але у 2018 році країну відсторонили від участі через «агресивну поведінку» в Південно-Китайському морі.

 

Останнім часом у світі зростає стурбованість щодо збільшення впливу Китаю на світовій арені внаслідок досить «агресивної» політики країни, саме тому США намагаються продемонструвати свою військову силу, резюмує журнал.

 

 

 

 

Поделиться публикацией