США ПЛАНУЮТЬ ВИРОБИТИ БЛИЗЬКО 500 НОВИХ ТАКТИЧНИХ ЯДЕРНИХ АВІАБОМБ — ЕКСПЕРТИ

Сполучені Штати планують виробити щонайменше 480 нових ядерних авіабомб B61-12 для оснащення своїх стратегічних стелс-бомбардувальників B-2 Spirit та розроблюваних B-21 Raider, а також американських та інших натовських винищувачів-бомбардувальників у Європі, випливає з даних Федерації американських науковців.

 

Зазначено, що більшість цих ядерних боєприпасів може бути розміщено на континентальній частині США вже 2022 року.

 

Розміщення нових авіабомб на складах на авіабазах у Європі планується розпочати у 2023-2024 роках.

 

За даними Національного управління з ядерної безпеки США, що відповідає за ядерний арсенал країни, розробку нової тактичної ядерної авіабомби B61-12 уже завершено, і незабаром розпочнеться її серійне виробництво.

 

Вони надійдуть на заміну застарілим варіантам цієї авіабомби (В61-3 та В61-4) на американські склади на континентальній частині США та в Європі.

 

За наявними даними, авіабомби B61-12 (з потужністю 0,3, 1,5, 10 або 50 кілотонн), зокрема, буде розміщено в підземних складах на авіабазах у Німеччині, Бельгії, Нідерландах, Італії та Туреччині, які перебувають під контролем американських військових.

 

За різними оцінками, наразі на європейському театрі військових дій США є від 100 до 150 ядерних авіабомб для застосування тактичною авіацією.

 

Вони призначені для оснащення тактичних винищувачів-бомбардувальників F-35А, F-15E та F-16C/D, F/A-18 та Tornado ВПС США та інших країн-членів НАТО.

 

Особливість нової авіабомби, яка прийде на зміну старій моделі, полягає у хвостовому оперенні. Воно робить бомбу керованою і точнішою, що дає змогу не спускати її з парашутом, а скидати з літака, що летить на великій висоті, після чого бомба автономно планерує в бік цілі багато кілометрів, у разі потреби «підрулюючи» до неї.

Поделиться публикацией