США ВИДІЛЯТЬ УКРАЇНІ 10 МЛН ДОЛАРІВ НА ЗМІЦНЕННЯ ВМС ЧЕРЕЗ АГРЕСІЮ РОСІЇ

США виділить додаткові 10 млн дол. для подальшого нарощування військово-морських можливостей України у відповідь на напад Росії на три українських військово-морських судна біля Керченської протоки. Проект повинен Схвалити Конгрес.

Про це повідомила прес-служба Держдепартаменту 22 грудня.

«Ми робимо це в знак солідарності з Литвою і Великобританією, які також планують збільшити допомогу в області безпеки України», — йдеться в повідомленні.

Держдеп закликав Росію повернути Україні захоплені кораблі і моряків, забезпечити вільне проходження через Керченську протоку і Азовське море суден, що прямують в українському порти, поважати територіальну цілісність України.

Нагадаємо, вранці 25 листопада українські малі броньовані артилерійські катери «Бердянськ» і «Нікополь», а також рейдовий буксир «Яни Капу» здійснював плановий перехід з порту Одеси в порт Маріуполя. Поблизу Керченської протоки їх перехопили чотири прикордонних кораблі РФ, хоча, за даними ВМС України, в переході корабельної групи російську сторону поінформували заздалегідь.

Українська корабельна група вирішила продовжити хід, коли вона підійшла до Керченську протоку, Росія оголосила, що перехід закритий в обидві сторони через сходження на мілину танкера.

Близько 19-ї години корабельна група ВМС ЗСУ рушила на вихід з протоки. Російські кораблі почали переслідування, російський Прикордонний корабель «Дон» протаранив буксир «Яни Капу», а потім росіяни відкрили вогонь на поразку і захопили українські кораблі. За даними Міноборони, 6 українських моряків отримали поранення, двоє — важкі. Всього захоплено 23 військовослужбовців.

Поделиться публикацией