СУЇЦИД В АРМІЇ: У СІЧНІ 11 ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ УКОРОТИЛИ СОБІ ВІКУ — 112.ua

На Донбасі від початку проведення АТО втрати Збройних сил України склали близько 11 тисяч бійців, майже 2,5 тис. з яких загинули. Величезна цифра, але є й інша, не менш шокуюча, — зазначає 112.ua, вказуючи, що У розпорядженні 112.ua опинилися дані для службового користування про небойові втрати у ЗСУ в січні 2018 року. Зокрема, у документах говориться, що в січні 2018 року в ЗСУ через небойові причини загинули 22 військовослужбовці; з них 11, а це половина, вчинили самогубства

Небойові втрати ЗСУ за цей же час практично ідентичні. Причому, зазначає 112.ua, якщо вірити головному військовому прокурору України Анатолію Матіосу, кількість загиблих не в боях навіть більша, ніж смертей від вогню противника – близько 3 тисяч військовослужбовців.

 

Згідно з 112.ua, Міноборони України не бажає розкривати статистику, посилаючись на обмежений доступ до цієї інформації, однак Матіос неодноразово її озвучував. «У нас близько 10 тисяч санітарних і безповоротних небойових втрат. ДТП, пияцтво, необережне поводження зі зброєю і так далі. Кричущий випадок – випив, і чомусь йому стукнуло в голову в наметі, де спали 13 осіб, кинути гранату в буржуйку. 13 осіб – одні вбиті, інші безповоротно покалічені. Більше 10 тисяч, це відкриті дані, це Міноборони підтвердило. 3 тисячі з чимось — це загиблі, інші – поранені. Це три повноцінні бригади», — заявив в останньому інтерв’ю 5 лютого Анатолій Матіос.

Далі 112.ua пише наступне: «З цифрами тут взагалі все складно. Міноборони раніше відзвітувало, що в 2017 році небойові втрати скоротилися на 36%, а в зоні АТО зовсім удвічі. У відповідь на запит 112.ua у Міністерстві оборони дали кількісний показник — 98 загиблих військовослужбовців у 2017 році від небойових втрат. Це в зоні проведення антитерористичної операції на Донбасі, де минулого року, за ідеєю, ці втрати скоротилися вдвічі. Однак в іншому повідомленні Генштаб написав наступне: «Упродовж 2016 внаслідок бойових дій загинуло 212 військовослужбовців ЗС України, а санітарні втрати склали 1277 військовослужбовців ЗС України. При цьому небойових втрат було на 65% менше, ніж бойових». З цього робимо висновок, що в 2016 році не в боях у зоні АТО загинули 130-140 осіб, що фактично перекреслює тезу про двократне зменшення таких втрат у 2017 році. Це просте порівняння цифр змушує засумніватися в наданих даних, аж надто вони різні. І вже тим більше вони не збігаються з жахливою статистикою Матіоса, який нарахував понад 3 тис. загиблих з 2014 року, і цю цифру йому нібито підтвердили в Міноборони. Публічно Міноборони дає лише тенденцію у відсотках, але реальних цифр надавати не хоче».

Втім, посилаючись на отримані дані, 112.ua цитує джерело Міноборони: «З метою виконання вимог т.в.о. першого заступника начальника Генштабу ЗСУ від 1 лютого 2018 року про забезпечення належного рівня організації роботи з метою недопущення загибелі особового складу з причин, не пов’язаних з виконанням завдань за призначенням, а також попередження суїцидальних проявів серед особового складу, доводжу до відома список скоєних випадків і подій, що свідчить про неможливість досягнення позитивних результатів у цьому напрямку».

 

В січні 2018 року в ЗСУ з небойових причин загинуло 22 військовослужбовців. З них 11, а це половина, вчинили самогубства. 5 – у зоні АТО. Недбале поводження зі зброєю коштувало життя трьом бійцям (2 в АТО), ще 1 загинув у ДТП. І ще 7 позначені як загиблі від нещасного випадку. Під цю категорію можуть потрапляти, наприклад, смерті через алкоголь. У Міноборони вирішили не розкривати справжні причини смерті цих бійців.

Особливе занепокоєння в міністерстві викликає зростання кількості суїцидів в армії. У порівнянні з січнем 2017 року воно склало 47%. Це при тому, що ще 6 спроб самогубства військовослужбовців у січні попередили.

Укоротили собі віку 3 офіцери і 8 контрактників. 6 осіб скоїли суїцид, перебуваючи на службі. Відразу 6 смертей зафіксовано в останній тиждень січня, ще 2 незакінчені спроби.

Згідно з 112.ua, в Міноборони аналізували причини цих суїцидів і прийшли до висновку, що військовослужбовці перед смертю подавали досить однозначні «тривожні сигнали», які «свідчили про наміри вчинити суїцид». «Дані комунікативні сигнали командуванням військових частин і підрозділів не були взяті до уваги, а військовослужбовці залишилися наодинці зі своїми проблемами», — повідомили у міністерстві.

 

Зазвичай головною проблемою і причиною небойових втрат чиновники називають пияцтво. «Я знаю всі проблеми, від яких потерпає наша армія. Але армія страждає не від командування, а від розхристаності…» — говорив днями Матіос, вказуючи на пияцтво військовослужбовців та недотримання ними статуту.

Але навіть якщо проаналізувати ту фрагментарну статистику, що публікується Міноборони, самогубство стабільно посідає друге місце, відразу після загибелі від хвороб.

Варто зауважити, що суїциди були однією з головних причин смерті українських солдатів і до війни. Причини цього полягають у труднощах адаптації до суворих армійських умов життя і надмірному стресі. Алкоголь також може підвести людину до рішення заподіяти собі смерть. Самогубства солдатів є у всіх арміях. В українській зараз показник вищий, ніж на Заході. Але не варто забувати, що загалом, згідно зі статистикою ВООЗ, рівень суїцидів в українському суспільстві – один з найвищих у Європі, 22 людини на 100 тисяч. Такий же показник, до речі, і в Росії.

Для розуміння масштабів проблеми досить глянути на іншу статистику. Згідно з підрахунками зведень прес-центру штабу АТО, в січні 2018 року в зоні проведення операції в боях загинуло 14 військовослужбовців. При цьому небойові втрати ЗСУ за січень – 22 бійців. У тилу гине практично стільки ж бійців (13 осіб у січні), скільки забирає війна. І це дійсно серйозна проблема.

Поделиться публикацией