СУД ДАВ СБУ 72 ГОДИНИ ДЛЯ РОЗГЛЯДУ ПИТАННЯ ПРО ЗАКРИТТЯ КРИМІНАЛЬНОЇ СПРАВИ, ЩО СТАЛО ПРИЧИНОЮ АРЕШТУ АКЦІЙ «МОТОР СІЧ» — АДВОКАТ

Шевченківський районний суд міста Києва 18 листопада задовольнив скаргу акціонерів «Мотор Січ» і зобов’язав Службу безпеки України розглянути їх клопотання про закриття кримінальної справи. У СБУ є 72 години на ухвалення рішення з моменту отримання рішення суду.

«Адвокати іноземного інвестора ще в жовтні 2020 року подали клопотання до СБУ з обґрунтуванням прийняття законного рішення про закриття кримінального провадження через абсолютну надуманість обставин вчинення кримінального злочину. У клопотанні були спростовані всі претензії правоохоронних органів, докладно описана законність дій іноземного інвестора і негативний вплив досудового розслідування на підприємство», — процитував портал ukranews.com адвоката акціонерів «Мотор Січ» Олександра Максименка.

Раніше слідчий СБУ проігнорував клопотання іноземного інвестора про закриття кримінального провадження, що стосується обставин придбання акцій ПАТ «Мотор Січ». Протягом декількох років ця кримінальна справа не розслідується — воно так і залишилося «фактовою», в ньому немає підозрюваних. Проте, ця кримінальна справа стала однією з підстав для арештів акцій «Мотор Січ» і блокування нормальної діяльності компанії.

«Тільки сьогодні у відкритому судовому засіданні за участю слідчого, суд заслухав доводи адвокатів і зобов’язав СБУ прийняти рішення про можливість закриття кримінального провадження з урахуванням позиції акціонерів ПАТ» Мотор Січ «протягом 72 годин з моменту отримання судового рішення», — розповів адвокат.

Тим часом, китайські інвестори «Мотор Січ» підписали договори про юридичну підтримку в інвестиційному спорі з метою стягнення з держави Україна збитків у розмірі 3,5 млрд. дол. c трьома провідними міжнародними юридичними компаніями — WilmerHale, DLA Piper та Bird & Bird. Вони представлять інтереси інвесторів в міжнародному арбітражі.

У вересні 2020 року китайськы інвестори ПАТ «Мотор Січ» направили Мін’юсту України повідомлення про інвестиційному спорі (Notice of Investment Dispute). У повідомленні вони вказують, що дії української влади щодо блокування доступу нових акціонерів до управління підприємством — експропріація їх інвестиції, а також порушення інших їхніх прав, гарантованих міжурядовим українсько-китайською угодою про заохочення та взаємний захист інвестицій від 1992 року.

Протягом декількох місяців юристи акціонерів «Мотор Січ» безуспішно домагаються в українських судах зняття чотирьох арештів, які заблокували зміну акціонерів і залишили підприємство під фактичним контролем колишнього акціонера В’ячеслава Богуслаєва і його топ-менеджерів.

Поделиться публикацией