СТОЛТЕНБЕРГ РОЗПОВІВ ПРО НОВІ РОЗВІДУВАЛЬНІ БЕЗПІЛОТНИКИ RQ-4D

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг розповів про нові розвідувальні безпілотники RQ-4D, які нададуть Альянсу можливість контролювати те, що відбувається на сусідніх з країнами НАТО територіях.

Про це 21 січня ц.р. повідомив портал DT,UA, посилаючись на Verdens Gang.

 

«Вони будуть літати над територією НАТО … Вони зможуть побачити, що відбувається в сусідніх країнах, і вони дадуть набагато краще розуміння того, що відбувається по той бік кордону», — заявив Столтенберг.

 

Розробники відзначають, що безпілотники зможуть літати протягом 30 годин без заправки, а чітке зображення того, що відбувається можна буде побачити на висоті 18 км у радіусі 200 км. Крім того, Столтенберг підкреслив, що нові безпілотники зможуть долати відстань від сицилійської військової бази до півночі Норвегії за декілька годин.

 

За словами генсека НАТО, в 2014 році такі безпілотники могли б вирішити багато проблем.

 

«Якщо б у нас був цей потенціал в 2014 році, коли Росія застосувала військову силу в Україні і анексувала Крим, це дало б нам набагато точнішу інформацію про події. Під час кризи спостерігається багато розгубленості і невизначеності. Тоді достовірна інформація про те, що відбувається, надзвичайно важлива», — заявив Столтенберг.

 

Наголошується, що безпілотників RQ-4D створені на базі американської моделі дрона Block 40 Global Hawk, однак модифіковані відповідно до вимог НАТО.

 

За словами розробників, в 2022 році нова програма Наземного спостереження Альянсу (AGS) буде повністю запущена.

 

Поделиться публикацией