СТАН ВИКОНАННЯ ДОЗ-2020 ЗАСВІДЧИВ ГОСТРУ ПОТРЕБУ У ЗМІНІ ПІДХОДІВ – УРУСЬКИЙ

Стан виконання Державного оборонного замовлення (ДОЗ) у 2020 році засвідчив гостру потребу у зміні підходів у сфері закупівлі озброєння та військової техніки основними вітчизняними замовниками.

Про це повідомив Віце-прем’єр-міністр України – Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський на своїй сторінці у Facebook.

«Сподіваюся, що поточний рік, все ж таки, буде завершений належним виконанням ДОЗ та ефективним використанням коштів держбюджету, спрямованих на фінансування потреб оборони та безпеки України. Наразі для цього є передумови. Найближчим часом мають бути здійснені відповідні кроки. Однак, та ситуація, яка мала місце у 2020, коли на кінець року залишився невикористаним значний фінансовий ресурс, не має більше повторитися. Це принципова позиція.

З метою попередження подібних обставин в майбутньому, 10 грудня провів нараду з обговорення питань визначення пріоритетів ДОЗ 2021-2023, до якої були залучені представники Мінекономіки, Міноборони, Генерального штабу, МВС, ДСНС, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, ДК «Укроборонпром» та Державного космічного агентства.

Під час заходу наголосив на тому, що в наступному році буде змінено підхід до виконання ДОЗ, зокрема в контексті значного його корегування впродовж фінансового року, особливо – перенесення замовлення на кінець року. Зміни від визначених фінансових показників, які затверджені ДОЗ, не мають впродовж року перевищувати 5-7%. Крім того, підкреслив важливість планування оборонного замовлення мінімум на три роки для забезпечення стабільної роботи та прогнозованого розвитку оборонної промисловості.

В ході наради представники основних замовників ДОЗ доповіли про власні пріоритети на короткострокову перспективу, які Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості буде враховувати під час своєї діяльності. Наразі серед головних пріоритетів: ракетне озброєння, високоточна зброя, пілотована та безпілотна авіація, бронетехніка, надводні кораблі, артилерія та боєприпаси.

Водночас наголосив, що перед нами стоїть головне завдання, яке поставлено Президентом України, — насичення військ новими зразками озброєння та військової техніки. На його виконанні має бути зосереджена головна увага, як від виробників озброєння, так і її споживачів», — йдеться в пості.

 

Поделиться публикацией