СПЕЦСЛУЖБИ РФ ШУКАЮТЬ КОМПОНЕНТИ ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА ЗБРОЇ ПО УСЬОМУ СВІТУ. БІЛЬШІСТЬ З НИХ ЗНАХОДИТЬ В КИТАЮ

Російська розвідка по всьому світу шукає компоненти для військового виробництва. Зокрема, йдеться про мікроелектроніку та мікрочипи для ракет та дронів. Більшість із товарів подвійного призначення для свого ОПК Росії вдається знайти в Китаї. Про це в інтерв’ю «Голосу Америки» розповів заступник міністра фінансів США Воллі Адейемо, який в американському уряді відповідальний за санкції.

За словами Адейемо, Росія здатна виробляти зброю у необхідних їй масштабах для війни проти України лише тому, що вона отримує товари подвійного призначення з Китаю. Він зазначив, що США та європейські союзники мають поставити головного партнера РФ — Китай перед вибором: підтримувати економічні відносини із західним світом, чи продавати товари подвійного призначення Росії.

«Компанії та особи в Китаї, які продають ці товари Росії, повинні зробити вибір: або вести бізнес із нашим союзом, який представляє 50% світової економіки, або вони можуть продовжувати вести бізнес з російським військовим комплексом», — заявив заступник глави Мінфіну США.

Адейемо висловив сподівання, що союзники активно діятимуть, щоб позбавити Росію можливості отримувати товари подвійного призначення. Оскільки, як зазначив американський посадовець, зміцнення російської воєнної машини загрожує не лише Україні, а й країнам НАТО.

«Я переконаний, що союзники, включаючи європейців, мають бути готові вживати дій, якщо наші слова не переконують Китай змінити поведінку… Думаю, європейські союзники та партнери готові робити все можливе, щоб Росія не мала доступу до цих товарів і я очікую, що в наступні тижні та місяці ми зробимо спільні кроки, щоб надати Україні як потрібну зброю, так і потрібні гроші, щоб продовжувати себе захищати», — заявив заступник глави Мінфіну США.

Поделиться публикацией