СЛОВАЧЧИНА НАДАСТЬ УКРАЇНІ МОДЕРНІЗОВАНІ МІГ-29AS

Словаччина посилить протиповітряну оборону України власними винищувачами МіГ-29, — офіційно повідомив прем’єр-міністр країни Едуард Геґер під час спільного інтерв’ю зі своїм чеським колегою Петром Фіалою на телеканалі ct24.

Про можливість такого рішення стало відомо наприкінці червня, але головною його умовою була згода інших країн НАТО, зокрема Чехії або Польщі прикрити Словаччину. Справа в тому, що після передачі літаків небо країни залишалось без захисту, бо до цього Братислава передала комплекси С-300, які були у неї на озброєнні й все що залишається — незначна кількість застарілих ЗРК «Куб».

Водночас чеський прем’єр-міністр Петр Фіала підтвердив, що повітряний захист Словаччини забезпечать чеські повітряні сили. Строк розгортання такого повітряної парасольки визначено на рівні вересня.

Едуард Геґер також повідомив, що розглядається можливість відправлення танків, які знаходяться на озброєнні Словаччини. Але відносно передачі озброєння він не став вдаватися у деталі та пояснив це проханням України не розголошувати об’єми військової допомоги.

Згідно з виданням Military Balance, на озброєнні у Словаччини знаходяться дев’ять Міг-29AS та два МіГ-29UBS. Ці літаки у середині 2000-х років були модернізовані РФ шляхом встановлення нової бортової електроніки західного виробництва, включно зі встановленням бортового комп’ютера, систем навігації та багатофункціональних індикаторів у кабіні пілота.

У 2018 році Словаччина підписала контракт на 14 одиниць F-16V загальною вартістю у 1,6 млрд євро, за планом перші машини мали надійти у 2022 році, але через затримки вони очікуються пізніше. Словацька армія має лише 30 одиниць Т-72М. Братислава також мала намір їх замінити на західні зразки на рівні 2023 року.

Поделиться публикацией