СТВОРЕННЯ СИСТЕМИ ТЕРІТОРІАЛЬНОЇ ОБОРОНИ В УКРАЇНІ ГАЛЬМУЄ НЕ ЗАКОНОДАВСТВО, А ВІТСУТНІСТЬ ПОЛІТИЧНОЇ ВОЛІ

 

При всій  недосконалості законодавства в сфері територіальної оборони діючі закони України дозволяють вже зараз мати в країні десь 200 тисяч навчених громадян, які здатні захищати Батьківщину за місцем проживання.  Головна причина гальмування процесу створення сучасної системи ТО полягає не у правовій площині, а у відсутності політичної волі. Таку думку в коментарі інформагентству «ОПК» висловив координатор ГО «Рух сприяння територіальній обороні України» Олег Хаврук.

Він зазначив, що Рух, у складі якого понад двадцяти громадських організацій,  є учасником робочої групи з тероборони при РНБО, створеної за ініціативи заступника секретаря Радбезу генерала Коваля. «Спочатку все йшло непогано, а на даний момент чомусь нам пропонують вдосконалювати закон про громадські формування з охорони порядку та кордону. А це, м’яко кажучи, не є сферою ТО і ЗСУ. То — поліцейські функції. В такому підході не бачимо сенсу і виступаємо проти будь-яких вливань у структури МВС», — каже Олег Хаврук.

Водночас співрозмовник «ОПК» зізнається: ГО «Рух сприяння територіальній обороні» не підтримуємо жодного законопроекту по ТО, які були подані чи зареєстровані у парламенті. Громадські активісти вважать, що вони ніколи не пройдуть голосування у парламенті, бо мають цілий ряд недоліків. Мовляв, зараз самі автори законопроектів визнають необхідність доопрацювання поданих документів. Наразі Рух готує свій альтернативний варіант документу, де буде враховано не тільки міжнародний досвід створення дієвих систем територіальної оборони,а й власний досвід громадського об’єднання.

Підбиваючи підсумки навчань сил територіальної оборони «Рух100. Злива», які пройшли

минулими вихідними на Київщині, Олег Хаврук зазначив, що основним позитивом заходу стало те, «що нарешті збройні сили повернулися до громадських організацій обличчям».

Але незважаючи на те, що, за словами координатора ГО «Рух сприяння територіальній обороні України», військові почали ставитися до активістів як до  учасників процесу підготовки територіальної оборони, існує певна проблема у цих стосунках. «Кожного нашого учасника навчань вони розглядають як бійця тероборони, який має військовий квиток. Ми ж хочемо на підставі меморандуму, підписаному між Рухом100 та Генштабом восени 2016 року, аби ЗСУ розглядали Рух сприяння територіальній обороні України, в який входять й військовозобов’язані, й не військовозобов’язані, як повноцінного партнера», — пояснив Олег Хаврук.

Довідка

10-11 червня  на Київщині відбулися навчання сил територіальної оборони «Рух100. Злива».  Їх ініціювали та провели Рух сприяння територіальній обороні України спільно з Вишгородською РДА.

Вперше такий захід, у якому були задіяні понад півтисячі учасників з різних регіонів України, проходив у тісній співпраці з органами місцевого управління і ЗСУ. Про це ІА «ОПК» повідомили організатори навчання.

На відкритті «Рух100. Злива» були присутні представники Генерального штабу ЗСУ, військовий аташе Естонії, Голова Київської обласної державної адміністрації, Голова Вишгородської районної державної адміністрації, представники Оперативного Командування Сухопутних військ України та військові комісари області й районів.

Навчання відбувалися на території площею 15 квадратних кілометрів у Вишгородському районі Київської області. Учасники відпрацювали та закріпили вміння пересування в похідному порядку в зоні ведення бойових дій, взяття під охорону та організацію оборони об’єктів, супроводу автомобільних конвоїв, пошуку та знищення ДРГ противника, тощо.

У рамках заходу група швидкого реагування Червоного Хреста України оперативно розгорнула мобільний шпиталь. За ходом тренувань підрозділів тероборони спостерігала група офіцерів-посередників від Руху сприяння територіальній обороні України та представники Збройних сил України.

Представник командування Сухопутних військ України полковник Баргилевич відзначив високий рівень організації та проведення навчань.  В свою чергу керівник навчань “Рух100.Злива” Святослав Стеценко зауважив: співпраця між збройними силами та громадською спілкою “Рух сприяння територіальній обороні України” має поглиблюватися, а система територіальної оборони потребує вдосконалення на рівні законів України, зокрема у частині взаємодії між державними органами та громадськими об’єднаннями.

Поделиться публикацией
-->