СДБ ЛАТВІЇ ВВАЖАЄ ГОЛОВНОЮ НЕЗМІННОЮ ЗАГРОЗОЮ КОНСТИТУЦІЙНОМУ ЛАДУ ДЕРЖАВИ НЕВІЙСЬКОВІ ДІЇ РОСІЇ

Служба державної безпеки Латвії оприлюднила відкриту частину свого звіту про роботу за 2020 рік, у якому окреслено оцінку основних загроз національній безпеці республіці.

Про це 22 березня ц.р. поінформували на офіційному сайті Служби зовнішньої розвідки України.

СДБ Латвії вважає головною незмінною загрозою конституційному ладу держави невійськові дії Росії, спрямовані на підрив довіри до демократичних принципів і легітимності латвійської влади, а також союзників Латвії – НАТО і Європейського союзу.

Особлива увага латвійських колег приділена тим зусиллям, які російська влада фокусує на молоді, намагаючись заманити її у лоно «руського міра». У СДБ оперують фактами про спроби російських дипломатів та підконтрольних Москві «громадських організацій» республіки відшукати серед латвійської молоді потенційних лідерів «руського міра», здатних у перспективі забезпечувати реалізацію інтересів Кремля. З цією ж метою Росія намагається залучати російськомовну молодь Латвії до навчання в російських ВНЗ (відбір кандидатів для оплаченого російською стороною навчання проходить під пильним наглядом російських дипломатів). СДБ прогнозує, що квоти на безкоштовне навчання в Росії незабаром збільшяться, оскільки саме студенти, на переконання Кремля, є перспективними джерелами інформації і потенційними агентами впливу.

Загалом СДБ зазначає, що в минулому році загроза інтересам національної безпеки держави з боку недружніх Латвії іноземних спецслужб залишалася незмінно високою. При цьому, як і у попередні роки, найбільш серйозні загрози виходили від російських спецслужб.

 

Поделиться публикацией