СБУ ПОВІДОМИЛА ПРИЧИНИ ОБШУКІВ У «МОТОР СІЧІ» ТА АРЕШТУ КОНТРОЛЬНОГО ПАКЕТУ АКЦІЙ ПІДПРИЄМСТВА

Служба безпеки України проводила обшуки на запорізькому підприємстві «Мотор Січ», аби знайти додаткові докази у кримінальному провадженні за ч.1 ст.14 (готування до злочину) та ст.113 (диверсія)

Про це повідомила прес-служба СБУ.

Кримінальне провадження відкрили за фактом підготовки до вчинення дій, спрямованих на ослаблення держави через руйнування стратегічного підприємства ПАТ «Мотор Січ».

За даними СБУ, представники іноземної компанії розбудовують сучасний завод з виробництва авіадвигунів, на який планують перенести українське виробництво та передати технології.

«Для реалізації цих намірів, всупереч українському законодавству, іноземцями здійснено опосередковану концентрацію контрольного пакета акцій «Мотор Січ», який наразі оформлено на шість офшорних компаній та фізичну особу», — йдеться у повідомленні СБУ.

Співробітники СБУ разом з Держфінмоніторингом України встановили, що продаж контрольного пакету акцій «Мотор Січі» здійснювався на адресу фізосіб та компаній нерезидентів в обсягах менш ніж по 10%. Через це існують підозри щодо намагання зацікавлених осіб приховати власників істотної участі та реальних бенефіціарних власників покупців акцій.

Зараз представники компанії-нерезидента хочуть протиправно сконцентрувати придбаний пакет акцій, що забезпечить 50% голосів у вищому органі управління товариства отримати повний контроль над його діяльністю у сфері військових оборонних замовлень.

У рамках цього кримінального провадження у 2017 році, згідно відповідної ухвали суду, наклали арешт на 56% акцій «Мотор Січі».

Щоб знайти додаткові докази у провадженні СБУ провело обшук 23 квітня 2018 року у адміністративних приміщеннях заводоуправління, відділу цінних паперів ПАТ «Мотор Січ» та місцями проживання окремих фізичних осіб.

Як зазначив в інтерв’ю газеті «День»  директор неурядової, аналітичної організації «Центр досліджень армії, конверсії та роззброєння» Валентин БАДРАК (24 квітня, №73, (2018)), технології, які були створені в межах роботи «Мотор Січ» належать українській державі. Тому що Запорізьке машинобудівне конструкторське бюро «Прогрес», яке є власником технологій вертольотобудування, за якими працює Богуслаєв, є державним. Тому будь-яка передача технологій третім особам заводом «Мотор Січ» без погодження з державою є нелегітимною.

«Йдеться не про продаж акцій «Мотор Січі». Богуслаєв мав право у вільному режимі торгувати ними на Лондонські біржі. «Мотор Січ» — це серійне виробництво технологій, власником яких є ЗНКБ «Прогрес». І коли Богуслаєв продає виріб — це одна ситуація — комерційна. А коли технологію передає — це питання національної безпеки. Бо по суті йдеться про передачу технології, яку оплатила наша держава і яку Україна використовує в тому числі в сфері оборони, іноземним компаніям.

Я передбачаю, що питання у СБУ якраз виникли до намірів «Мотор Січі» передати Китаю українські технології двигунобудування. Цей факт несе загрозу національній безпеці. Ми не застраховані від того, що через Китай ці документи не отримає Росія, наприклад», — висловив думку експерт.

Поделиться публикацией