СБУ ПЕРЕВІРИТЬ МАТЕРІАЛ ЖУРНАЛУ «НОВОЕ ВРЕМЯ» ПРО КОРУПЦІЮ В «УКРОБОРОНПРОМІ» НА НАЯВНІСТЬ ДЕРЖТАЄМНИЦІ

Служба безпеки України перевіряє інформацію про наявність у журналістському розслідуванні журналу «Новое время» інформації, що містить державну таємницю.

 

«СБУ в межах визначених законодавством повноважень перевіряє інформацію про наявність у публікації відомостей, що становлять державну таємницю, бо тут питань дуже багато», — заявив перший заступник глави СБУ Віталій Маліков у ході засідання парламентського Комітету з питань національної безпеки та оборони 18 квітня.

 

Засідання було присвячене резонансній публікації «Нового времени» про корупцію в «Укроборонпромі».

 

Раніше повідомлялося, що голова комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки й оборони Сергій Пашинський, який фігурує в розслідуванні «Нового времени», подав проти видання судовий позов про захист честі та гідності.

 

Польська компанія Wtorplast, яка також згадується в матеріалі, також подала позов про захист ділової репутації.

 

Як повідомлялося, «Новое время» оприлюднило розслідування про зловживання в «Укроборонпромі», до яких, за даними авторів, причетні голова комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони Сергій Пашинський і заступник секретаря РНБОУ Олег Гладковський.

 

Зокрема, в матеріалі згадувалося, що Україна допомогою складних схем закуповує старі БМП у Чехії, які коштують близько 25 тис. євро, які в нашій країні після збору з модернізацією в Житомирі коштують більше 150 тис. дол. за машину.

 

Після публікації до редакції надійшла вимога спростування та погрози судових позовів від декількох юридичних осіб, які є фігурантами статті. «Укроборонпром», у свою чергу, заявив про неправдивість викладених у матеріалі «Нового времени» фактів.

 

Редакція, в свою чергу, передала до НАБУ матеріали розслідування та документи, на яких воно ґрунтується.

 

Водночас на засіданні Комітету з питань національної безпеки і оборони заступник міністра оборони Ігор Павловський зазначив, що бойові машини піхоти ДК «Укроборонпром» закуповував у Чехії по 169 тисяч доларів, а не 205 тисяч, як йдеться у розслідуванні журналу «Новое время».

За словами заступника міністра оборони, це була найдешевша ціна, яку пропонували Україні для купівлі БМП, а всі попередні пропозиції були у кілька разів вищі.

«Вартість однієї машини — 169 тисяч доларів. Найменша ціна за машину, яку нам пропонували до цієї угоди — це 6,5 мільйонів гривень», — розповів Павловський.

Відповідаючи на питання, чому БМП закуповували за кордоном, він пояснив це потребою в переозброєнні, а Харківський бронетанковий завод займається лише ремонтом запчастин, техніку прийшлось купувати.

Поделиться публикацией