СБУ ВИКРИЛА БЛИЗЬКО 50 ПРОРОСІЙСЬКИХ ІНТЕРНЕТ-АГІТАТОРІВ

За даними кіберфахівців в СБУ продовжує зростати активність російських спецслужб та керованих ними агентурних мереж. Проросійські інтернет-агітатори використовують будь-які інформаційні приводи для створення у громадян відчуття хаосу в країні, паніки та неспроможності державних органів виконувати свої функції.

Про це 19 травня ц.р. повідомив портал Арміяinform.

Лише за останній тиждень кіберфахівці Служби безпеки України викрили майже 50 нових інтернет-агітаторів, які поширювали різноманітні фейки про епідемію COVID-19, повідомляє офіційний сайт відомства.

«Зокрема, через соціальні мережі російські спецслужби та керовані ними агентурні мережі тролів закликали до порушення карантинних обмежень, проведення акцій протесту, силового захоплення влади та інформаційної підтримки деструктивних і антидержавних заходів», − йдеться в повідомленні.

Лише з початку введення карантинних обмежень фахівці СБУ виявили 370 таких інтернет-агітаторів. Достовірно відомо, що 17 із них діяли за завданням спецслужб країни-агресора. Заблоковано майже 2,5 тис. інтернет-спільнот із мільйонною аудиторією.

Щодо зазначених 17 агітаторів СБУ розпочала кримінальні провадження за дії, спрямовані на посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу, чи захоплення державної влади (ст. 109 і 110 Кримінального кодексу України). Такі інетрнет-агітатори «працювали» в Києві, Одесі, Дніпрі, Львові, Херсоні, Полтаві, Кропивницькому, Конотопі, Івано-Франківську, Хмельницькому та Жашкові.

«Мешканець Жашкова, що на Черкащині, учасник одного із нелегальних парамілітарних об’єднань, популяризував на власних сторінках у соцмережах антиукраїнські матеріали з закликами до силового захоплення влади в країні. Він також поширював дискримінаційні статті щодо українських військових підрозділів та правоохоронних органів», − повідомляє офіційний сайт СБУ.

Наразі зловмиснику повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) Кримінального кодексу України. Триває досудове розслідування.

Поделиться публикацией