РІШЕННЯ ПРО СТВОРЕННЯ НА БАЗІ ДІФКУ УКРАЇНСЬКОГО АНАЛОГА DARPA МОЖЕ БУТИ ВИНЕСЕНО НА ЗАТВЕРДЖЕННЯ УРЯДУ ВЖЕ ДО ОСЕНІ

Створення в Україні аналога Агентства передових оборонних дослідницьких проектів США DARPA заплановано забезпечити в системі органів держуправління на базі державної інноваційної фінансово-кредитної установи (ДІФКУ), вже до осені це питання може бути винесено на затвердження уряду. Про це повідомив глава наглядової ради (НР) ДК «Укроборонпром» Михайло Згуровський 23 липня в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна» .

Також М.Згуровський додав, що рішення про створення українського аналога DARPA – GARDA на базі КПІ не приймалося. Дійсно, ідею виносили на обговорення наглядової ради, але після обміну думками її було знято з розгляду.

«За підсумками спільного з керівництвом ДК «Укроборонпром» всебічного аналізу питання створення українського аналога DARPA, ми дійшли висновку, що в Україні вже є агентство, наближене до цієї моделі. Це державна інноваційна фінансово-кредитна установа (ДІФКУ), що функціонує в системі Міністерства економічного розвитку і торгівлі України. У статуті цього закладу немає жодних обмежень щодо характеру підтримуваних ним проектів, незалежно від їх приналежності до громадянської або оборонної сфери. Сьогодні «Укроборонпром» вже розпочав консультації з ДІФКУ щодо підготовки доповнень до регламенту цієї установи з урахуванням специфіки оборонних проектів», — зазначив глава наглядової ради (НР) ДК «Укроборонпром».

«Поки що, на сьогоднішній день, ми виходимо з наступного: створювати новий орган держуправління «з нуля»- довго, важко і може бути недоцільно. Водночас варіант із використання ДІФКУ для вирішення тих самих завдань видається найшвидшим і найбільш економічно доцільним рішенням», — пояснив М. Згуровський.

«Після розробки проекту внесення доповнень до регламенту і статуту цієї організації, ми вийдемо з відповідною пропозицією на керівництво країни. Одразу обмовлюся, що підготовка таких доповнень — нескладна робота, питання місяця-двох. До осені, я думаю, можна вже буде ухвалювати рішення на рівні уряду», —  наголосив співбесідник ДК «Укроборонпром».

 

«Якщо дивитися на американську DARPA — то це державна установа з дуже високим рівнем компетенцій і експертизи, до якої приходять винахідники, носії нових ідей, нових проектів. Ці люди пропонують на конкурсній основі проекти для подальшої трансформації в готову продукцію військового призначення. Я думаю, що експертним середовищем української DARPA можуть бути вчені, конструктори, інженери з різних наукових і навчальних закладів. Участь зарубіжних фахівців, звичайно ж, також бажана», — зазначив він.

«Якщо це буде ДІФКУ, то вона входить до складу МЕРТ, яке сьогодні вже курирує ОПК, так що тут все логічно. МЕРТ перебуває у підпорядкуванні першого віце-прем’єра. Хто курируватиме нову структуру, вирішить уряд, це їхнє питання «, — підсумував М. Згуровский.

 

Поделиться публикацией