Рівень демократичного цивільного контролю над сектором безпеки України залишається низьким – директор ЦДАКР

Рівень демократичного  цивільного контролю над сектором безпеки України залишається низьким. Про це заявив керівник Центру дослідження армії, конверсії і роззброєння (ЦДАКР) в інтерв’ю агентству «ОПК», зазначивши, що така ситуація обумовлена низкою факторів. Обґрунтовуючи свій висновок, аналітик зазначив, що про це свідчить чимало ознак, головною з яких є спокійне сприйняття суспільством низки негативних тенденцій у секторі безпеки: відсутність системи переозброєння Збройних Сил України та інших військових формувань, наявність вад в управлінні оборонною промисловістю та відсутність відповідальності за зриви серійних виробництв, будівництво армії радянського типу замість сучасного професійного війська та багато інших.

Директор ЦДАКР, зокрема, визначив декілька найважливіших недоліків, що негативно впливають на створення дієвої системи контролю над сектором безпеки України: необґрунтована утаємниченість та ручний режим управління самим сектором безпеки, вибірковість та низька якість парламентського контролю над цією сферою, а також невелика кількість профільних громадських організацій та професійних ЗМІ, що можуть здійснювати контролю над сектором безпеки. За його словами, такий стан речей у державі утворився і має місце, незважаючи на досить високий рівень свободи слова. Експерт також додав, що ситуацію у цій сфері часто негативно посилює той факт, що Україна залишається вразливою через високий ступінь залежності ззовні – «це надає можливість іноземним країнам вдаватися до маніпуляцій і впливів, які також знижують можливість демократичного  цивільного контролю над сектором безпеки».

У якості прикладу Бадрак навів штучно створений скандал навколо переоснащення Збройних Сил України та інший військових формувань новими засобами УКХ зв’язку. Директор переконаний, що така ситуація створена за умов активної участі іноземних країн, які здійснюють спецоперації з метою зриву переозброєння та дискредитації вже прийнятого рішення військових менеджерів.

Бадрак також висловив впевненість, що громадянські інститути можуть здатні відігравати набагато більшу роль у запровадженні демократичного  цивільного контролю над сектором безпеки. «В Україні утворилися потужні центри впливу громадськості, і їм потрібно лише більше уваги сфокусувати на функціонуванні сектору безпеки, а також більш якісно формулювати вимоги до влади у цій сфері», — висловив свою позицію експерт, додавши, що поки ефективного діалогу цивільного сектору з владою немає.

Поделиться публикацией
-->