РФ ЗАТРИМУЄ ПОСТАВКИ В БІЛОРУСЬ ВИНИЩУВАЧІВ СУ-30СМ ЧЕРЕЗ САНКЦІЇ США – БІЛОРУСЬКЕ ВИДАННЯ NAVINY.BY

Заплановані РФ поставки в Білорусь винищувачів Су-30СМ відкладаються. Про це повідомив 5 вересня портал naviny.by, коментуючи повідомлення московської газети «Ведомости», що містила виступ глави російської Об’єднаної авіабудівної корпорації Юрія Слюсаря.

Білоруське видання нагадало, що ще у травні 2017 р. було укладено контракт на поставку в Білорусь 12 винищувачів Су-30СМ; початок поставок планувався на 2018 рік, завершення — на 2020-й. Це контракт повинен був стати найбільшою разовою угодою із закупівлі Білоруссю російських озброєнь, вказує портал.

«Причому сам факт його укладення розцінювався деякими експертами як перемога Лукашенка. У 2015 році зайшли в глухий кут переговори про створення на території Білорусі російської військово-повітряної бази. Білоруський лідер заявив тоді, що замість створення бази Росія могла б поставити його країні бойові літаки», — пише naviny.by.

Оглядач також вказує, що 12 Су-30СМ обійдуться Білорусі приблизно в 600 млн дол. Видання додало, що для оплати літаків передбачалося використовувати російські кредити, поставки передбачалися по чотири машини в рік.

Хоча інформацію про графік поставки Су-30СМ підтвердив у 2017 р. міністр оборони Білорусі Андрій Равка, нині стала зрозумілою невизначеність російської сторони.

Далі naviny.by вказує, що затримка виконання Москвою угоди може бути через санкції США: «У серпні США ввели повну заборону на постачання в Росію електронних пристроїв і комплектуючих подвійного призначення. Щодо продукції космічного та військового призначення це було зроблено ще кілька років тому. Якщо раніше питання про дозвіл або заборону експорту «чутливої ​​продукції» вирішувалося окремо в кожному конкретному випадку, то тепер санкції стали всеосяжними. За рішенням Держдепартаменту США з-під нових санкцій проти Росії передбачається вивести лише техніку для цивільної авіації. Експерти вважають, що ембарго на поставку практично всіх видів електронних пристроїв і компонентів зробить серйозний стримуючий вплив на виробництво найбільш ефективних російських озброєнь. Після розпаду СРСР електроніка для них закуповувалася в країнах ЄС і НАТО, але після того як Захід ввів санкції проти Росії, російський оборонно-промисловий комплекс виявився в дуже складному становищі. Так що і терміни поставки Білорусі Су-30СМ, напханих найсучаснішою електронікою, можуть відсунутися на невизначену перспективу».

Поделиться публикацией