РОСІЯ ПРИХОВАЛА ПОСТАЧАННЯ ОЗБРОЄННЯ

Росія представила до Реєстру ООН звіт за 2019 рік щодо постачання звичайного озброєння. Так, згідно з наведеними у цьому документі даними, у категорії «основні бойові танки» поставок не здійснювалося.

Про це 3 червня ц.р. повідомив портал Арміяinform.

Але при цьому, за публікаціями закордонних та російських ЗМІ, за звітний період, наприклад, Лаосу поставили щонайменше 30 Т-72Б1. Також у звіті не зазначена передача Індії машинокомплектів Т-90С для подальшого збирання танків на території цієї країни. Про це повідомляє офіційний сайт ООН.

Реєстр звичайних озброєнь ООН був створений 1991 року спеціальною резолюцією Генеральної Асамблеї ООН. Він передбачає добровільне отримання від урядів інформації про імпорт та експорт військових кораблів, включаючи підводні човни; бойових танків і бойових броньованих машин; бойових літаків і вертольотів; артилерійських систем великого калібру; ракет і ракетних пускових установок, включаючи переносні зенітно-ракетні комплекси (ПЗРК). Крім того, в Реєстрі можуть відображатися і дані про експорт та імпорт стрілецької зброї.

У категорії «бойові броньовані машини» РФ вказала поставки 21 ББМ Іраку та 22 ББМ Замбії. Тип бронемашин переданих Замбії невідомий, ймовірно що це бронеавтомобілі «Тигр». Натомість Іраку скоріше за все поставлялися бойові машини піхоти БМП-3 за контрактом 2015 року.

«Великокаліберні артилерійські системи» Росія направляла до Саудівської Аравії. Передані системи, у кількості 10 одиниць, є реактивними вогнеметними системами ТОС-1А «Солнцепек» за контрактом 2017 року.

Категорія «бойові літаки» показує поставку чотирьох Су-30КН для Анголи. Але при цьому відсутня поставка щонайменше 4 винищувачів Су-30СМ для Білорусі та МіГ-29М2 Єгипту.

У категорії «бойові вертольоти» заявлена поставка 5 машин Бангладеш (Мі-171Ш), 1 – Малі (Мі-35М), 1 – Нігерії (Мі-35М), 7 – Сербії (три Мі-17В-5 та чотири Мі-35), 4 – Узбекистану (Мі-35М). І знову ж таки, у Реєстрі відсутні анонсовані в пресі поставки вертольотів Ка-52 «Алігатор» для потреб Єгипту та  Мі-35ПМ для М`янми.

У категорії «ракети та ракетні установки», зокрема, зазначається, що Китай отримав 48 одиниць, ймовірно авіаційних ракет до раніше куплених винищувачів Су-35. А до Індії надійшло майже 600 одиниць озброєння за цією категорією, де більша частина вірогідно представлена танковими керованими ракетами.

 

Як бачимо, РФ традиційно не вказує у звіті конкретні типи поставлених ОВТ, а також дані щодо передачі військової техніки деяким країнам. Тим самим перетворюючи звіт до Реєстру ООН на звичайну відписку.

 

 

Поделиться публикацией