РОСІЯ ПЕРЕОЗБРОЮЄ АРМІЮ ЗА РАХУНОК ФРАНЦІЇ

Франція вже давно продає Росії військове обладнання. Це не є секретом. Разом з тим, після 2014 року — коли Росія загарбала Крим, ситуація мала змінитися. Тим більше, що таж Франція скасувала угоду з РФ на постачання своїх доків-вертольотносців — як приклад жорсткого обмеження військово-технічної співпраці з агресором.

Про це 18 березня ц.р. повідомив Defense Express.

«Проте це, як виявляється, лише одна сторона медалі. Видання Defenсe24 у своїй публікації посилається на звіт французьких установ, що був направлений на розгляд парламенту згідно встановлених у цій країні процедур. З огляду на цей звіт, стверджєуться про виконання контрактів для Кремля наприкінці 2019 та на початку 2020 року, через шість років після вторгнення до Криму та у період, коли дві країни брали участь у Нормандському форматі врегулювання конфлікту в Україні», — йдеться в повідомленні.

«Закуплене обладнання (наприклад, оптоелектроніка, авіоніка) дозволило Володимиру Путіну модернізувати парк винищувачів та бойових гелікоптерів, а також танків, що використовуються у війні в Україні», — повідома=дяє редакія , посилаючись на Defenсe24.

Крім того, інформується, що основними постачальниками обладнання були дві французькі компанії, Thales та Safran, основним акціонером яких є держава. Експорт до Росії в основному стосувався тепловізійних камер, призначених для оснащення російських танків, а також навігаційних систем та інфрачервоних детекторів для винищувачів та бойових вертольотів ВКС Росії.

У звіті, поданому французькому парламенту, зазначено суму, отриману від продажу озброєнь. У період із 2015 по 2020 рік росіяни заплатили французьким збройовим компаніям 152 мільйони євро.

«Тепловізійні камери Catherine FC французької компанії Thales використовувалися під час конфлікту на Донбасі у 2014 році. Тепер, через 8 років, французька техніка знову підтримує росіян у вторгненні в Україну. Є навіть звинувачення у тому, що російські танки мали висококласні тепловізійні камери та використали їх під час атаки на атомну електростанцію у Запоріжжі. Крім того, обладнання пішло на танки Т-80 та Т-90, які також зараз використовуються в Україні. В останні роки французькі компанії постачали, зокрема, навігаційні системи для винищувачів Су-30, які проводили операції в Сирії, а також завдають авіаударів на південному сході України. Крім того, ці системи знайшли своє застосування на винищувачах МіГ-29. Важливе значення мають системи інфрачервоної візуалізації від Safran, які знайшли своє застосування на вертольотах Ка-52, що ведуть операції в Україні», наголошують у Defenсe24.

Прес-секретар міністерства збройних сил Франції відреагував на повідомлення про дані зі звіту щодо продажу високотехнологічних компонентів до Російської Федерації. Вона сказала, що у доповіді, поданій парламенту у 2021 році, насамперед йдеться про поетапне скорочення продажів зброї до Росії з 2014 по 2020 рік — до нуля. Було наголошено, що йшлося про виконання контрактів, укладених ще до анексії Криму.

Франція нині є третім експортером зброї у світі. За останніх п’ять років країна збільшила свої продажі більш ніж на 50%.

В підсумок редакція Defense Express нагадала, що з 1 серпня 2014 року діє ембарго на постачання зброї до Росії, запроваджене Європейським союзом. Це сталося внаслідок подій у 2014 році – анексії Криму, створення самопроголошених Донецької народної республіки (ДНР) та Луганської народної республіки (ЛНР), а також збиття Боїнга-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, коли загинуло 298 людей. Крім того, у 2015 році, під тиском низки країн ЄС та США, тодішній президент Ф. Олланд скасував продаж Росії двох десантних кораблів типу «Містраль».

Поделиться публикацией