РОСІЙСЬКА ЯДЕРНА “БУЛАВА” ВИЯВИЛАСЯ НАПІВСЛІПОЮ

Точності міжконтинентальних балістичних ракет (МБР) Р-30 “Булава-30”, призначених для розміщення на російських підводних човнах проекту 955 “Борей”, недостатньо для застосування зброї в рамках сценарію “першого удару”, який передбачає, зокрема, знищення шахтних пускових установок американських МБР LGM-30 Minuteman.

Про це 3 липня повідомив Військовий навігатор України, посилаючись на The National Interest.

Зокрема повідомляється, що на субмарині «Борей» розміщуються шістнадцять ракет Р-30 «Булава». Кожна ракета оснащена шістьма ядерними боєголовками потужністю по 150 кілотонн. При поділі на частини, вони призначені для ураження окремих цілей. Тобто, один такий підводний човен здатен здійснити запуск 72 ядерних боєголовок, кожна з яких у десять разів могутніша, ніж атомна бомба, яку в 1945 році американці скинули на Хіросіму.

 

Американський фахівець Себастьян Роблін підкреслює, що через характеристики «Булави», перехопити її досить важко. Причина – політ відбувається на незначній висоті. До того ж запуск ракети можна здійснювати в той час, коли субмарина знаходиться в русі, а ще 40-тонна ракета здатна випустити сорок фальшивих цілей, які є приманками для систем протиракетної оборони.

Однак, як пише експерт, об’єктивні недоліки «Булави» нівелюють її потенційні можливості. Так, при 27 тестових запусках, десять виявилися невдалими. В основному, свою роль зіграли виробничі дефекти. Двічі відмови відбувалися після того, як було виконано оперативне розгортання «Булави» на підводному човні «Борей». Це сталося в 2013 році.

 

Себастьян Роблін звернув увагу на оновлення технічних характеристик Р-30 “Булава-30”, що з’явилося на сайті russianspaceweb.com, де вказано, що кругове ймовірне відхилення ракети дорівнює 350 метрів, що в чотири рази більше, ніж аналогічний показник американської МБР Trident D5. Від цілі російська “Булава” відхиляється до 350 метрів. При цьому таке відхилення характерно не менш, ніж для половини запусків російської ракети.

 

Експерт підкреслює, що ракету Р-30, що має такі характеристики, можна визнати як стратегічною зброєю. Її недостатня точність не дозволяє нанести точний удар по захищеним цілям, в тому числі по ядерним шахтам, що входить в сценарій першого удару.

У грудні 2018 року член-кореспондент Російської академії космонавтики імені Костянтина Ціолковського доктор технічних наук Ігор Гладков велике число дослідних пусків ракет Р-30 “Булава” пояснив недосконалістю російських засобів траєкторних вимірювань, обладнання для яких вироблялося в Україні.

 

У жовтні того ж року президент Росії Владімір Путін заявив, що країна застосує ядерну зброю тільки після того, як переконається, що хтось завдає удар по її території аналогічним способом. Глава російської держави нагадав, що в концепції військової доктрини країни немає превентивного ядерного удару.

У червні 2018 року повідомлялося, що Р-30 “Булава-30” прийнята на озброєння ВМФ Росії.

 

У травні того ж року директор інформаційного проекту про ядерне озброєння Російської Федерації американський вчений Ганс Крістенсен заявив, що загальна потужність вибуху боєзарядів в ході залпового пуску відразу чотирьох ракет Р-30 “Булава-30” могла б скласти 2,4 тисячі кілотонн, що еквівалентно 160 “Хіросімам”.

Поделиться публикацией