РОСІЙСЬКА РАКЕТА «САРМАТ»: ФЕЙКОВА ГРА ЧИ РЕАЛЬНИЙ ПРОРИВ?

Як повідомив Sputnik, у РФ стверджують, що Стратегічні ядерні сили Росії стають більш досконалими і ефективнішими. Нова важка міжконтинентальна балістична ракета «Сармат» проходить фінальні випробування перед надходженням у війська.

Віце-прем’єр російського уряду Юрій Борисов 21 травня ц.р. заявив, що пандемія COVID-19 не вплинула на підготовку до проведення льотних випробувань міжконтинентальної балістичної ракети (МБР) «Сармат», вони будуть проводитися в визначені генконструктором і Міноборони РФ терміни.

В рамках Державної програми озброєння завершується створення нового ракетного комплексу шахтного базування з рідинної важкої ракетою РС-28 «Сармат». Випробування нової ракети завершилися в 2018 році. Комплекс отримає широкий спектр бойових блоків, в тому числі гіперзвукових нового покоління, і надійде на озброєння ракетних військ стратегічного призначення (РВСП) в 2021 році. Зауважимо, призначений переважно для «Сармата» гіперзвукової комплекс «Авангард» вже несе чергування в Домбровській ракетної дивізії.

Нова МБР йде на зміну найпотужнішою в світі ракети Р-36М2 «Воєвода» (за натовської класифікації — SS-18 Satana). Можливості «Сармата» дозволяють літати в обхід зон протиракетної оборони (ПРО), за непередбачуваними траєкторіями, що виключає перехоплення гіперзвукових блоків індивідуального наведення усіма існуючими і перспективними оборонними системами ймовірного противника.

Принципова відмінність «Сармата» від «Воєводи»: нову МБР з гіперзвуковими блоками типу Ю-71 можна використовувати як високоточна зброя в неядерному спорядженні. При швидкості в атмосфері близько 15 Max (7 км / сек.) Кінетична енергія блоку гарантує руйнування, характерні для ядерного удару, але без радіоактивного зараження місцевості. Суттєва перевага гіперзвукових маневрують боєголовок — здатність дуже точно коригувати траєкторію, влітати «в кватирку» об’єкта за тисячі кілометрів від точки старту МБР.

Завершено модернізацію промислового виробництва для серійного випуску нової ракети, яка буде розміщена в Красноярському краї і в Оренбурзької області. Так Росія нарощує потенціал стримування.

Все технологічно розвинені країни світу намагаються обійти конкурентів в сфері розробки і виробництва важких міжконтинентальних ракет, але Росія — далеко попереду. Ракетний комплекс наземного шахтного базування з важкої рідинної орбітальної міжконтинентальної балістичної ракетою РС-28 «Сармат» демонструє перевагу за всіма параметрами.

Аналогів по дальності, швидкості і вражає мощі в світі немає. За дальності польоту — до 18 000 км — «Сармат» більш ніж в півтора рази перевершив недосяжного для зарубіжних конкурентів «Воєводу». До 10 тонн збільшена корисне навантаження. Головна частина розділяється, з 10 блоками індивідуального наведення. Стартова маса нової ракети становить 208 тонн (з яких 178 тонн — паливо). Загальна довжина ракети — 35,5 метра, діаметр — 3 метри.

За бойової потужності «Воєвода» і «Сармат» можна порівняти, і набагато цікавіше розгінний ділянку і здатність нової МБР долати системи Aegis, THAA і інші. Міжконтинентальна балістична ракета зобов’язана успішно долати системи ППО-ПРО, своєчасно і точно влучати в ціль. Навіть бойові блоки «Воєводи» летіли до мети в хмарі помилкових елементів (головна частина ракети складається з 10 бойових блоків потужністю в 800 кілотонн кожен і розвиненого комплексу засобів прориву ПРО). Логічно припустити, що «Сармат» в польоті має принципово новими засобами захисту і маскування. У лінійці блоків різної потужності і призначення напевно є і потужні засоби протидії РЛС супротивника, і інші інноваційні компоненти. Як це працює?

Після розділення маневрують блок рухається зі швидкістю близько 15 Max (7 км / сек.) На висоті 100 км, і перед входом в щільні шари атмосфери (безпосередньо над метою) здійснює складний маневр для подолання протиракетної оборони противника. Як вже зазначалося вище, подібними бойовими блоками можна наносити точкові неядерні удари в ході локальних конфліктів в будь-якій точці світу.

Два основних орієнтири при створенні нової важкої МБР «Сармат» — невразливість для ПРО і мінімальне час підльоту — дозволили досягти рекордних швидкостей, дальності, вантажопідйомності і 60-секундного приведення в бойову готовність (блискавична реакція в разі ядерного удару супротивника). Закладена в нову МБР технологія «орбітальної бомбардування» території ймовірного противника по суборбітальній траєкторії через Південний Полюс (в обхід існуючих і перспективних систем ПРО) дозволяє здійснювати і запуски космічних апаратів цивільного призначення (в кінці терміну експлуатації кожен «Сармат» може повернути значну частину вкладених інвестицій ).

Скільки нових важких ракет отримають російські РВСП? Раніше американський канал CNBC з посиланням на розвідувальне співтовариство США розповів про 60 «Сармат», що приблизно відповідає кількості «Воєвод» в двох дивізіях (в Красноярському краї і Оренбурзької області). Втім, Міноборони РФ може мати і інші плани. Відкрита інформація лише про граничний порозі кількості МБР і бойових блоків, визначеному Договором СНО-3 для угруповання Стратегічних ядерних сил (СЯС) Росії і Стратегічні наступальні сил (СНС) США. Для РФ це 700 розгорнутих пускових установок і 1550 бойових блоків. Причому РВСН у своєму розпорядженні приблизно 60 відсотками від загальної кількості носіїв і бойових зарядів СЯС, і планують до 2024 року мати на озброєнні тільки сучасні зразки. З урахуванням перебувають на озброєнні комплексів «Тополь-М» і «Ярс», складається многовариантная перспектива.

У визначенні перспектив розвитку РВСП Росії доводиться враховувати зміни ракетно-ядерного потенціалу і особливості зовнішньої політики США, вихід Вашингтона з Договору РСМД, ймовірне розміщення американських ракет середньої дальності в Європі — ближче до РФ. Так, в Польщі і Румунії в різному ступені готовності розгорнуті протиракетні комплекси Пентагону з універсальними пусковими установками Мк-41. Звідси можливий запуск протиракет «Стандарт-3» і крилатих ракет «Томагавк» середньої дальності. Крім того, що базуються в Польщі і Румунії американські ударні безпілотники можуть бути оснащені ядерними боєприпасами. Зрозуміло, при використанні ударних компонентів середньої дальності проти РФ в зоні удару виявляться і Сполучені Штати, і країни — стартові майданчики. Про це прямо заявив в інтерв’ю «Червоній зірці» командувач російськими РВСП Сергій Каракаєв.

У планах РВСП на 2020 рік понад 200 навчань різного рівня і шість пусків МБР (п’ять з них — з космодрому Плесецьк). У минулому році відбулося приблизно така ж кількість військових навчань, і проведено п’ять пусків стратегічних ракет, які підтвердили високу надійність ракетних комплексів і ефективність військ в цілому.

Сучасні РВСП — це три ракетні армії, 12 ракетних з’єднань (в тому числі чотири дивізії стаціонарного базування з шахтними пусковими установками і вісім мобільних — з рухомими ґрунтовими ракетними комплексами). Вважаю, ракет вистачить усім агресорам. На превентивний (обеззброюючий) удар ймовірного противника сподіватися не варто. Об’єкти РВСН надійно прикриті від засобів повітряного нападу сучасними зенітними комплексами С-300пм і С-400, системою активного захисту «Мозир», перспективними засобами ППО на різних фізичних принципах дії. Впроваджуються роботизовані системи управління. Маючи в своєму розпорядженні двома третинами загального числа носіїв ядерної зброї Росії, ракетні війська стратегічного призначення в ядерній тріаді грають головну роль. Нова важка МБР «Сармат» займе в РВСП і в системі ядерного стримування ключові позиції.

Поделиться публикацией