РОСІЙСЬКА ПАСПОРТИЗАЦІЯ ДОНБАСУ — ЗБРОЯ ПУТІНА ПРОТИ УКРАЇНИ — ATLANTIC

Росія збирається видавати свої паспорти жителям окупованої території Донецької і Луганської областей. Україна називає це агресією, а США провокацією. Журнал The Atlantic пише, що такий крок не новий.

Таку інформацію 2 травня ц.р повідомив портал DT,UA.

Роздача паспортів жителям інших країн не заборонена міжнародним правом. У багатьох американців є британське підданство, наприклад. Однак, у випадку Росії паспорта використовуються як інструмент для досягнення зовнішньополітичних цілей і захоплення територій.

Паспортизація окупованого Донбасу породжує страх, що Путін повторює в Україні сценарій, який він розіграв у Грузії. Там в 2002 році Росія почала роздавати громадянство жителям Абхазії і Південної Осетії і вторглася туди через 6 років під приводом «захисту громадян РФ».

Подібні події відбувалися і під час окупації українського Кримського півострова, де Росія також нібито «захищала своїх». Це яскравий і грубий приклад того, як країни можуть і використовують свої паспорти для різних цілей.

Однак, є й інші способи маніпуляцій з громадянством. The Atlantic описує кілька: анулювання громадянства для покарання. Закони США та Британії дозволяють оголошувати недійсними паспорти громадян або відбирати документи з міркувань національної безпеки.

Другий спосіб — продаж паспортів для накопичення капіталу. Документи країн Заходу особливо дорогі, тому що дозволяють жити в більш багатій країні і вільно подорожувати майже по всьому світу. Три країни Європи продають своє громадянство. Болгарія просить за свій паспорт 600 тисяч доларів, Кіпр – 1,75 мільйона доларів, а Мальта – мільйон доларів. Країни Карибського басейну продають свої паспорти за більш низькими цінами. Цими пропозиціями користуються зазвичай дуже багаті люди, які хочуть платити менші податки. Або ж паспорта купують громадяни Китаю та Росії, які хочуть жити десь, де існує верховенство закону і де якість життя вища.

Третій спосіб – з метою покарання і обмеження пересування. Авторитарні режими часто відмовляють у видачі паспортів дисидентам, щоб не дозволити їм виїхати з країни. Іран, Китай, Північна Корея дуже часто вдаються до цього. Інші країни, включаючи Індію обмежують пересування найменш кваліфікованих працівників, щоб їх не експлуатували за кордоном. Хоча нерідко суворість цього обмеження не дуже висока. Деякі країни позбавляють національні меншини паспортів, щоб вони не могли виїхати за кордон. Приміром, так робить М’янма з мусульманською меншістю рохінджа.

Раніше президент Росії Володимир Путін запропонував видавати російські паспорти не тільки мешканцям окупованих територій ОРДЛО, але і громадянам всієї України. У відповідь на заяву російського президента переможець українських виборів Володимир Зеленський заявив, що українці не спокусяться російським громадянством і висловив готовність видавати українські паспорти «борцям з путінським режимом». Після чого Путін запропонував Зеленському спільне громадянство для українців і росіян.

Поделиться публикацией