РОБОТИ-СОБАКИ ОХОРОНЯЮТЬ АЕРОДРОМИ ВПС США

В ході навчань ВПС США для спостереження за аеродромами вперше використовувалися роботи-собаки. Завдяки своїм чотириногим помічникам співробітники служби безпеки змогли залишатися ближче до охоронюваної коштовної техніки.

За повідомленням командування ВПС США, на початку вересня 2020 р. десять членів 621 групи реагування на надзвичайні ситуації (Contingency Response Group) вперше протестували нових роботів-собак під час навчань на авіабазах (АвБ) Баклі (Buckley) в Колорадо і АвБ Нелліса (Nellis ) в Неваді. Автономні роботи-собаки є частиною «удосконаленої системи управління боєм» (Advanced Battle Management System) і здатні під управлінням військових підрозділів в режимі реального часу вести моніторинг призначеного району місцевості або об’єкта.

Під час навчань транспортний літак ВПС США спільно з підрозділами космічних сил здійснив посадку на АвБ Нелліса і в умовних фронтових умовах з працюючими двигунами заправив привезеним з собою гасом винищувачі-бомбардувальники F-16. Перед цим військова поліція ВВС взяла місце заправки під охорону, для чого використовувала нових роботів-собак. Чотириногі роботи обладнані відеокамерами, зображення з яких передаються на командний пункт. Подібне посилення дозволяє особовому складу охорони залишатися ближче до реальних охоронюваним об’єктам.

Складні роботи-собаки виробляються американською компанією Ghost Robotics. Застосовувалася модель Vision 60 V4.2, що має електроживлення і підключається через канал передачі даних. Робот або автоматично слідує за своїм «хазяїном», або йде призначеним маршрутом через заздалегідь визначений район патрулювання. Додаткове оперативне обладнання (тепловізори, датчики руху, високочутливі PTZ-камери ІК і видимого спектру) встановлюється модульно.

Конструкція кінцівок дає перевагу в маневреності, дозволяючи бігати по піску і щебеню, а також знову підніматися в разі падіння або перекидання. Роботи-собаки придатні як для дій у полі, так і у приміщенні, де вони, наприклад, можуть підніматися і спускатися сходами. Завдяки своїй мобільності на пересіченій місцевості роботи-собаки особливо підходять для спостереження за великими ділянками контрольованої території.

Поделиться публикацией