РНБО УХВАЛИЛА СТРАТЕГІЮ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ

18 лютого на засіданні Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) була схвалена Стратегія нацбезпеки і оборони «Безпека людини — безпека країни», — повідомила прес-служба Офісу президента.

На засіданні секретар РНБО Олексій Данилов зазначив, що ключовими аспектами Стратегії є безпека людини і безпеку країни.

«Вперше в центрі уваги документа — людина, її життя, здоров’я, честь, гідність, недоторканність і безпека», — заявив він.

За словами Данилова, Стратегія передбачає, що найвищим пріоритетом і головною задачею держави є встановлення миру як запоруки розвитку країни. Але це не повинно відбуватися ціною втрати суверенітету і наших територій.

«Стратегія ґрунтується на трьох основних принципах державної політики в сфері нацбезпеки: стримування (розвиток оборони і безпеки можливостей для запобігання збройної агресії проти України), стійкість (здатність суспільства і держави швидко адаптуватися до змін середовища безпеки і зберігати стійке функціонування, зокрема шляхом мінімізації зовнішніх вразливостей), взаємодія (розвиток стратегічного відносин з ключовими іноземними партнерами, насамперед з НАТО, ЄС і США)», — зазначено в повідомленні РНБОУ.

При цьому Данилов зазначив, що Стратегія — це декларація, затвердження якої стане основою для розробки інших документів стратегічного планування в сфері нацбезпеки і оборони, який визначатимуть шляхи та інструменти їх реалізації.

За результатами засідання, РНБО схвалила і запропонував президенту для затвердження проект Стратегії.

Президент України Володимир Зеленський зібрав засідання РНБО в зв’язку з боями, які розгорілися 18 лютого на Донбасі. Глава держави заявив, що Нинішнє загострення на Донбасі — це спроба зірвати мирний процес, який почав хоч трохи просуватися.

«У п’яту річницю Дебальцевській трагедії бойовики і окупанти влаштували цинічну провокацію. Сьогодні вранці вони атакували позиції Об’єднаних сил поблизу населених пунктів Новотошківське, Орехово, Кримське, Хутір Вільний. Обстріли велися зі зброї, забороненими Мінськими угодами. Воїни Збройних сил України дали гідну відсіч агресору. на жаль, з нашого боку є втрати. Станом на зараз бій завершено», — йдеться в повідомленні.

Поделиться публикацией