РНБО МОЖЕ УХВАЛИТИ СТРАТЕГІЮ ДЕОКУПАЦІЮ КРИМУ ДО 26 ЛЮТОГО — ДЖАПАРОВА

МЗС України спільно з постійним представництвом президента України в АР Крим направили на розгляд Ради національної безпеки і оборони стратегію деокупацію анексованого Росією Криму.

Про це 21 січня ц.р. повідомив портал DT,UA.

Як повідомила перший заступник міністра закордонних справ Еміне Джапарова під час слухань в комітеті у Верховній Раді, до 26 лютого РНБО можуть схвалити цей документ, передає Радіо Свобода.

«Коли ми тільки починали розробляти архітектуру і бачення «Кримської платформи», ми разом з Постійним представництвом президента в АРК ініціювали розробку своїх частин стратегії деокупацію і, синхронізуючи з урядом і профільним міністерством тимчасово окупованих територій, відправили на розгляд РНБО. Ми очікуємо, що в символічну дату 26 лютого у нас буде тематичне засідання РНБО і ухвалення подібної стратегії. Я знаю точно, що робота над цим ведеться», — зазначила вона.

Нагадаємо, у вересні президент Володимир Зеленський закликав світову спільноту взяти участь у створенні міжнародної платформи по деокупацію Криму, а також підтримати оновлену резолюцію про ситуацію з правами людини на включеному півострові.

Кримська платформа буде працювати на кількох рівнях. Перший — найвищий політичний рівень, до якого приєднаються глави іноземних держав та урядів. Другий — рівень керівників зовнішньополітичних відомств і міністрів оборони. Третій — міжпарламентський рівень. І четвертий — рівень неурядових експертів.

Про свою підтримку концепції Кримської платформи вже заявили посли США, Великобританії, Туреччини та інших країн.

Перший саміт Кримської платформи пройде в травні наступного року в Києві. Крім консолідації міжнародних зусиль, спрямованих на протидію анексії Криму Росією, серед завдань платформи також протидію загрозам РФ в Чорному і Азовському морях.

Детальніше про окупованій кримської реальності, вивчені уроки і подальші дії, читайте в статті першого заступника міністра закордонних справ Еміне Джапарової «Медовая пахлава» стала «хворостом в меду» .

 

Поделиться публикацией