РНБО ЗАПРОПОНУВАЛА РЕФОРМУ ОПК

Рада національної безпеки і оборони України на засіданні 6 березня прийняла рішення доручити Кабінету міністрів розглянути питання реформування системи управління оборонно-промисловим комплексом. Зокрема, уряд має опрацювати можливість створення нового органу виконавчої влади для реалізації державної політики у цій сфері та управління державними підприємствами ОПК.

Як повідомила прес-служба РНБО, Радбез зобов’язав Кабмін підвищити рівень прозорості та посилити контроль з боку держави за діяльністю держконцерну «Укроборонпром» і ввести до складу його Наглядової ради представників держав НАТО.

Згідно з рішенням Ради національної безпеки і оборони, уряд також має ініціювати внесення змін до закону «Про державне оборонне замовлення» для підвищення рівня прозорості держзакупівель, формування оборонного замовлення у формі відкритих даних, виключаючи вузьку номенклатуру оборонної продукції з ознаками державної таємниці.

У ході засідання РНБО піднімалися питання щодо відкритості і прозорості ОПК, залучення інвестицій, підвищення якості науково-дослідних розробок і конкурентоспроможності продукції українських оборонних підприємств.

Президент України Петро Порошенко в ході засідання РНБО вказав на необхідність проведення незалежного міжнародного аудиту «Укроборонопрому» і введення до складу Наглядової ради держконцерну фахівців з держав НАТО. Порошенко озвучив ці ініціативи на тлі публікації журналістського розслідування про масштабну корупцію в «Укроборонпромі» і заяви посла США Марі Йованович про необхідність незалежного аудиту держконцерну.

Раніше команда журналістських розслідувань Bihus.Info опублікувала матеріал про масштабні розкрадання в «Укроборонпромі», до яких причетні посадові особи, наближені до президента Петра Порошенка.

Національне антикорупційне бюро відкрило кілька нових справ за фактом масштабних розкрадань в оборонній сфері України. Розслідування розпочато за ч .5 статті 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

25 лютого детективи НАБУ та прокурори САП затримали колишнього та чинного директорів підприємства «Спецтехноекспорт», що входить до складу ДК «Укроборонпром». Їх підозрюють у розтраті 2,22 мільйонів доларів.

Поделиться публикацией